Програма фізичної терапії юнаків, які спеціалізуються у спортивних видах боротьби після лікування коронавірусної хвороби - Бабич, Н. Л.; Полякова, Оксана Олександрівна; Березяк, К. М.; Мазур, В. Й.; Шевченко, Т. Г. (Національний педагогічний університет ім. М. П. Драгоманова, 2022)
Відповідно до результатів аналізу науково-методичної, спеціальної та довідкової літератури встановлено, що питанням розроблення спеціалізованих програм, прикладних методик, технологій фізичної терапії (ерготерапії) спортсменів, зокрема юнаків 14-15 років, які спеціалізуються в одноборствах після лікування коронавірусної хвороби – присвячено недостатню кількість науково-методичних праць, що потребує подальших наукових розвідок та підкреслює актуальність (практичну складову) обраного напряму дослідження. Головною метою дослідження є розроблення програми фізичної терапії юнаків 14-15 років, які спеціалізуються у греко-римській боротьбі після лікування коронавірусної хвороби. Під час теоретичного дослідження були використані наступні методи: абстракції, анкетування, вимірювання, експертного оцінювання, опитування, порівняння, спостереження тощо. В процесі дослідно-аналітичної роботи розроблено програму фізичної терапії юнаків 14-15 років, які спеціалізуються у греко-римській боротьбі після лікування коронавірусної хвороби. Розроблена членами науково-дослідної групи програма передбачає проходження юнаками досліджуваної категорії наступних етапів: коригуючий етап (17 занять); етап загальної фізичної підготовки (10 занять); етап техніко-тактичної та функціональної підготовки (18 занять). Вважаємо, що поетапне і збалансоване використання засобів фізичної терапії забезпечить: підвищення індивідуального рівня фізичної (спеціальної фізичної), техніко-тактичної та психологічної готовності юнаків 14-15 років, які спеціалізуються у греко-римській боротьбі (інших видах спортивної боротьби) до змагальної діяльності. Перспективи подальших наукових розвідок передбачають проведення апробації експериментальної програми фізичної терапії юнаків 14-15 років, які спеціалізуються у греко-римській боротьбі після лікування коронавірусної хвороби.

According to the results of the analysis of scientific-methodical, special and reference literature established, insufficient number of scientific and methodological works on the development of specialized programs, applied methods, technologies of physical therapy (occupational therapy) of athletes, in particular young men aged 14-15, who specialize in martial arts after treatment of coronavirus disease, which requires further research and emphasizes the relevance (practical component) of the chosen area of research. The main purpose of the study is to develop a program of physical therapy for young people aged 14-15 who specialize in Greco-Roman wrestling after treatment of coronavirus disease. During the theoretical research the following methods were used: abstraction, questionnaire, measurement, expert evaluation, survey, comparison, observation, etc. In the process of research and analytical work developed a program of physical therapy for young people 14-15 years old, who specialize in Greco-Roman wrestling after treatment of coronavirus disease. The program developed by the members of the research group provides for the young people to go through the following stages of the research category: corrective stage (17 classes); stage of general physical training (10 classes); stage of technical-tactical and functional training (18 classes). We believe that the gradual and balanced use of physical therapy will provide: increase the individual level of physical (special physical), technical, tactical and psychological readiness of young people 14-15 years’ old who specialize in Greco-Roman wrestling (other sports) for competitive activities. Prospects for further scientific research include approbation of an experimental program of physical therapy for young people aged 14-15 who specialize in Greco-Roman wrestling after treatment of coronavirus disease.
Physical therapy program for young people who specialize in wrestling sports after treatment of coronavirus disease
Keywords: адаптація; відновлення; греко-римська боротьба; інструментарій; коронавірусна хвороба; одноборства; педагогічні умови; програма; фізична терапія; юнаки; функціональна підготовка; adaptation; recovery; Greco-Roman wrestling; tools; coronavirus disease; martial arts; pedagogical conditions; program; physical therapy; youth; functional training