Підвищення надійності функціонування автоматів освітлення мак при неякісній електроенергії - Пилипчук, Володимир Петрович; Ширяєв, Валерій Семенович; Сиченко, Віктор Григорович; Косарєв, Євген Миколайович; Малиш, Сергій Миколайович (НТУ "ХПІ", 2018)
Питання впровадження енергозберігаючих технологій в освітлені, особливо в умовах безперервного зростання вартості електроенергії, актуальне і може суттєво знизити споживання електроенергії. Витрата електроенергії на цілі освітлення може бути помітно знижен а досягненням оптимальної роботи освітлювальної установки в кожен момент часу. Домогтися найбільш повного і точного обліку наявності денного світла, так само як і обліку присутності людей, можна, застосовуючи засоби автоматичного управління освітленням. Принцип дії цих пристроїв ґрунтувався на повному або частковому вимкнені освітлювального навантаження при перевищенні природної освітленості заданого рівня. Автоматичне управління освітленням дозволяє знизити поточну потужність освітлення, а також виключити можливість роботи освітлення в неробочий час за керівними сигналами На сьогоднішній день розроблена та застосовується велика гамма модифікацій засобів автоматичного управління освітленням в різноманітних сферах народного господарства. В той же час, досвід експлуатації даних пристроїв показав, що в умовах різкозмінних тягових навантажень виникають збої в роботі, пов’язані з недостатньо стійкою роботою блоків живлення. Тому в роботі проведено аналіз якості напруги живлення автоматів освітлення та запропоновані шляхи модернізації джерел живлення комутаторів освітлення серії МАК для забезпечення надійної і безперебійної роботу в умовах значних коливань напруги мережі живлення на залізниці.

The issue of introducing energy-saving technologies into the light, especially in the context of a continuous increasing the electricity cost, is topical and can significantly reduce energy consumption. The power consumption for lighting can be significantly reduced by achieving the optimal operation of the lighting unit at any time. To achieve the most complete and accurate number of the daylight, as well as the number of people, can be made by means of automatic lighting control. The operation principle of these devices is based on full or partial off of the lighting load when the natural lighting of a given level is exceeded. Automatic control of lighting can reduce the current power of lighting, as well as exclude the possibility of lighting during non-working hours behind the guiding signals. Nowdays, a large range of automatic control tools has been developed and applied in various national economy sectors.
Improving the reliability of the automatic lightings functioning with non-quality electricity
Keywords: якість електроенергії; змінний струм; джерело живлення; стабілізатор; автоматичне управління освітленням; power quality; alternating current; power supply; stabilizer