Оцінка існуючих моделей тривалості максимальних втрат активної енергії в розподільних мережах - Бодунов, Вадим Миколайович; Гай, Олександр Валентинович; Кулько, Тетяна Володимирівна; Приступа, Анатолій Леонідович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Незважаючи на стрімкий розвиток рівня автоматизації електричних мереж, впровадження систем інтелектуальних мереж Smart Grid, залишається потреба у використанні окрім приладного обліку також розрахункових методів, зокрема для оцінки технологічних витрат електроенергії. Особливо актуальне застосування розрахункових методів в розподільних електричних мережах середньої та низької напруги. Основною причиною є економічна недоцільність автоматизованого обліку параметрів режиму на всіх ділянках та вузлах розподільних мереж. В той же час необхідне врахування впливу добової та сезонної нерівномірності графіків навантажень. Одним із методів наближеного розрахунку навантажувальної складової технологічних витрат електроенергії є метод за тривалістю максимальних втрат, аналізу якого присвячена дана робота. В ній проведено порівняльний аналіз існуючих емпіричних залежностей для оцінки тривалості максимальних втрат та визначено межі їх використання. За допомогою характерних графіків навантаження трансформаторних підстанцій 110-35/10 кВ та 10/0,4 кВ, що живлять комунально-побутове та сільськогосподарське виробниче та змішане (виробниче і комунально-побутове) устаткування споживачів, було обґрунтовано допустимість використання емпіричних залежностей для різних діапазонів таких параметрів, як нормоване значення тривалості використання максимального навантаження, коефіцієнт форми графіка навантаження та коефіцієнт максимуму. З'ясовано, що жодна із емпіричних залежностей не забезпечує допустимої точності при оцінці тривалості максимальних втрат для графіків, які мають значну нерівномірність, що є характерним для сезонних сільськогосподарських підприємств або для джерел негарантованої генерації. Таким чином, існує потреба в додаткових дослідженнях та розробці емпіричної залежності для оцінки тривалості максимальних втрат для графіків навантаження (генерації) із значною нерівномірністю.

Despite the rapid development of electrical networks automation level, and the introduction of Smart Grid intelligent network systems, there is still a need to use, in addition to instrument accounting, calculation methods, in particular, to estimate the technological losses of electricity. The application of calculation methods in distribution electric networks of medium and low voltage is especially relevant. The main reason is the economic inexpediency of automated measurement of mode parameters at all sections and nodes of distribution networks. At the same time, it is necessary to take into account the impact of daily and seasonal unevenness of load schedules. One of the methods for the approximate calculation of the loading component of technological losses of electricity is the method based on the maximum losses time interval, the analysis of which is considered in this work. It carried out a comparative analysis of existing empirical dependencies for estimating the maximum losses time interval and determined the limits of their use. For each empirical dependence the allowable ranges of such parameters as the normalized value of the duration of use of the maximum load, the factor of the shape of the load schedule and the factor of the maximum were found. Allowable range formation is carried out using characteristic load schedules of transformer substations 110-35/10 kV and 10/0.4 kV, which supply utility and agricultural production and mixed (production and utility) equipment of consumers. It was found that none of the empirical dependences provide acceptable accuracy in estimating the duration of maximum losses for schedules that have significant unevenness, which is typical for seasonal agricultural enterprises, or for sources of non-guaranteed generation. Thus, there is a need for additional research and development of an empirical dependence to estimate the duration of maximum losses for load (generation) schedules with significant unevenness.
Estimation of existing models of the maximum duration of active energy losses in distribution networks
Keywords: розподільні електричні мережі; графіки електричних навантажень; технологічні витрати електричної енергії; тривалість максимальних втрат; емпірична залежність; відносна похибка розрахунку; electrical distribution networks; electrical load schedules; technological costs of electrical energy; duration of maximum losses; empirical dependence; relative calculation error