Організація сервісного обслуговування складних технічних систем - Яковлєв, Анатолій Іванович (Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана, 2009)
Розглядаються маркетингові засоби забезпечення споживачів запасними елементами при виході із ладу засобів праці в результаті настання їх раптових відмов. Наводяться принципи розрахунку запасу на основі співставлення витрат на його утворення і величини матеріального збитку в різноманітних виробничих процесах. Розроблені цільові функції задач, що вирішуються, для дискретних та безперервних автоматизованих виробництв.
Keywords: ресурси; засоби виробництва; потреби ремонтно-експлуатаційні; збитки; експлуатація обладнання