Особливості регуляції серцевого ритму та рівень фізичного стану студентів з різним рівнем фізичної активності - Ткаченко, Ганна Василівна; Дегтярьова, Ірина Вікторівна; Гасан, Юлія Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті доведено, що систематична фізична активність сприяє посиленню парасимпатичних впливів, покращуючи автономний баланс та загальну життєздатність серцево-судинної системи; виявлено особливості регуляції серцевого ритму та визначити рівень фізичного стану студентів з різним рівнем фізичної активності для стимулювання потреби у самостійних заняттях фізичною культурою з метою зміцнення здоров'я. Зроблено порівняльний аналіз стану центральної гемодинаміки та показників варіаційної пульсометрії у студентів з різним рівнем фізичної активності у спокої та після дозованого фізичного навантаження; зроблено порівняльний аналіз рівня фізичного стану (за показниками МСК) у студентів з різним рівнем фізичної активності; обґрунтовано необхідність використання отриманих даних у бесідах зі студентами, що підвищить їх мотивацію, усвідомлення потреби у самостійних заняттях фізичною культурою та зміцненні здоров'я.

The paper proves that systematic physical activity contributes to the strengthening of parasympathetic influences, improving the autonomic balance and overall vitality of the cardiovascular system; reveals the features of heart rate regulation and determines the level of physical condition of students with different levels of physical activity to stimulate the need for independent physical education classes in order to improve health. A comparative analysis of the state of central hemodynamics and variational pulsometry indicators in students with different levels of physical activity at rest and after dosed physical activity was performed; a comparative analysis of the level of physical condition (according to MSC indicators) in students with different levels of physical activity was performed; the need to use the obtained data in conversations with students was substantiated, which will increase their motivation, awareness of the need for independent physical education and health promotion.
Features of heart rate regulation and physical fitness levels of students with different levels of physical activity
Keywords: фізична активність; серцево-судинна система; студенти; регуляторні механізми; мотивація; physical activity; cardiovascular system; students; regulatory mechanisms; motivation