Прикладна програма моделювання енергетичної ефективності систем промислового гідроприводу - Левченко, Олег Васильович; Губарев, Олександр Павлович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Розроблено програмне забезпечення для визначення рівня енергетичної ефективності систем промислового гідроприводу з різними варіантами організації процесу роботи системи шляхом спрощеного моделювання. Запропоновано узагальнену структуру систем промислового гідроприводу з великою кількістю виконавчих пристроїв з метою визначення енергетичної ефективності системи шляхом моделювання роботи протягом одиничного робочого циклу або впродовж певного терміну експлуатації. Структура розподілена на функціональну та логічну складову. Виконано програмну реалізацію логічного рівня керування системою з відтворення алгоритму функціонування гідравлічної системи. Реалізована можливість введення функціональних характеристик виконавчих пристроїв декількома способами: спрощене представлення шляхом введення потужності та тривалості прямої та зворотної дії пристрою; вибір стандартних виконавчих пристроїв за каталогами виробників з характеристиками приводу за замовчуванням; розширений опис основних конструктивних та експлуатаційних характеристик виконавчого пристрою гідравлічної системи. Запропоновано введення логічної складової систем у вигляді структурованих текстових послідовностей на основі запропонованої системи кодування. Передбачено отримання в якості результатів моделювання роботи гідравлічної системи візуалізації поточної роботи виконавчих пристроїв системи, циклограми спрацювання виконавчих пристроїв, діаграми зміни робочого тиску та витрати робочої рідини за одиничний цикл роботи системи, діаграми корисної потужності та інтегральних оцінок рівня енергоспоживання системи.

The software for modeling of energy efficiency level of industrial hydraulic drive systems with different levels of complexity of system logic is developed. A generalized structure of industrial hydraulic drive systems with a large number of actuators is proposed. This was done to determine the energy efficiency of the system by modeling its operation during a single operation cycle and throughout its lifetime. For this purpose, the system was divided into functional and logical parts. The program implementation of the logical level of the system with the division into the levels of complexity of the implementation of the hydraulic system algorithm is performed. It is possible to introduce the functional characteristics of each actuator in different ways: simplified representation by introducing the power and duration of the forward and reverse actions of technological operations; choice of standard executive devices of world manufacturers with characteristics of actuators by default; complete introduction of the basic constructive and operational characteristics of each actuator of the hydraulic system. It is proposed to introduce a logical component of the system of all levels of complexity in the form of text sequences based on the developed coding system. It is intended to obtain as a result of the simulation of the hydraulic system dynamic visualization of the actuators of the system, cyclogram of the actuators, the diagram of the change of the working pressure and the flow rate of the working fluid for a single cycle of the system operation, the diagram of the useful power and integral estimates of the level of energy consumption of the system.
Applied program for modeling the energy efficiency of industrial hydraulic drive system
Keywords: програмне забезпечення; виконавчий пристрій; енергоспоживання; software; actuator; energy consumption