Распределение плотности поверхностных зарядов на границе раздела контактирующих изолированных проводников кабелей - Беспрозванных, Анна Викторовна; Бойко, Антон Николаевич (Інститут електродинаміки НАН України, 2014)
Отримано аналітичне рішення для щільності поверхневих зарядів на границі розподілу поверхонь провідників кабелів, що контактують, з урахуванням поверхневого прошарку домішок та повітряного зазору. Представлено розподіл щільності поверхневого заряду з урахуванням зміни електростатичного заряду та відносної діелектричної проникності поверхневого прошарку. Показано, що урахування зміни параметрів дефектного шару в процесі старіння полімерної ізоляції призводить до суттєвого зростання щільності поверхневих зарядів відносно початкового, незношеного стану.

It has been obtained the analytical solution for the density estimation of surface charges which are located on the interface between contacted isolated cables’ conductors by taking into account the skin of impurities and air gap. Distribution of density of charges taking into account change of an electrostatic charge and relative dielectric permeability of a defective layer is presented. It is shown, that the account of change of parameters of a superficial skin during the of ageing of polymeric isolation leads to essential growth of density of surface charges concerning initial, not aging, conditions
Розподіл щільності поверхневих зарядів на границі між контактуючими ізольованими провідниками кабелів
Distribution of surface density of charges on the interface between contacting isolated conductors of the cables
Keywords: воздушный зазор; поверхностный слой; контактная разность потенциалов; Фурье образы; поверхностная плотность зарядов; повітряний зазор; дефектний прошарок; контактна різниця потенціалів; фур'є образи; поверхнева щільність зарядів; an air gap; a superficial skin; a contact potential difference; Furrier images; superficial charges density