Інтелектуальна власніть промислових підприємств: проблеми методології, управління та ціноутворення - Косенко, Андрій Васильович; Князь, Святослав Володимирович; Касич, Алла Олександрівна; Лега, Ольга Василівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
В статті вирішена наукова проблема розробки та обґрунтування науково-методичного інструментарію та практичних рекомендацій щодо якості управління інтелектуальною власністю промислових підприємств на основі розробки алгоритму і підсистеми управління інтелектуальним капіталом, перспективних методів оцінки його ринкових вартісно-цінових характеристик та ефективності використання інтелектуальних ресурсів. Проведено уточнено поняття «інтелектуальні активи» та їх значення у формуванні вартості промислового підприємства. Оскільки, на сьогоднішній день в українській та зарубіжній науковій практиці немає єдиної думки про такі поняття, як інтелектуальна власність, нематеріальні активи, інтелектуальні активи, інтелектуальний капітал, знання, в ході дослідження виявлено специфіку інтелектуальних активів: відсутність матеріального наповнення, мають суттєвий вплив на вартість підприємства у довгостроковому періоді; можуть мати правову охорону. Виходячи з виявленої специфіки, для промислових підприємств запропоновано використовувати поняття інтелектуальних активів, під якими розуміється вся сукупність інформаційно-інтелектуальних ресурсів, що створюються та використовуються як усередині підприємства, так і в навколишньому середовищі з метою формування унікальних конкурентних переваг. Значення інтелектуальних активів для промислових підприємств розглянуто з точки зору факторів, що впливають на вартість інтелектуальних активів і підприємства в цілому. Під процесом управління інтелектуальними активами розуміється сукупність дій та заходів, спрямованих на забезпечення ефективного планування, організації та контролю процесів формування, розвитку та використання інтелектуальних активів підприємства, а також мотивації процесів накопичення та множення інтелектуальних активів. Управління вартістю інтелектуальних активів – стратегія, спрямована на максимізацію вигод, очікуваних від використання цих активів, а також зниження зовнішніх та внутрішніх ризиків. Оцінка вартості окремих активів, а також оцінка вартості всього комплексу інтелектуальних активів підприємства дозволяє керівництву ефективно та своєчасно виявляти зміни вартості підприємства та фактори, що вплинули на ці зміни. Саме на виявленні вартісних та цінових характеристик інтелектуальних активів базуються сучасні підходи до управління вартістю підприємства.

The article solves the scientific problem of developing and substantiating scientific-methodical tools and practical recommendations regarding the quality of intellectual property management of industrial enterprises based on the development of an algorithm and subsystem of intellectual capital management, promising methods of assessing its market value-price characteristics and the efficiency of using intellectual resources. The concept of "intellectual assets" and their importance in the formation of the value of an industrial enterprise have been clarified. Since, to date, in Ukrainian and foreign scientific practice, there is no unified opinion on such concepts as intellectual property, intangible assets, intellectual assets, intellectual capital, knowledge, the specifics of intellectual assets were revealed during the study: lack of material content, have a significant impact on the value enterprises in the long term; may have legal protection. Based on the identified specifics, it is proposed for industrial enterprises to use the concept of intellectual assets, which means the entire set of informational and intellectual resources that are created and used both within the enterprise and in the environment in order to create unique competitive advantages. The value of intellectual assets for industrial enterprises is considered from the point of view of factors affecting the value of intellectual assets and the enterprise as a whole. The process of managing intellectual assets is understood as a set of actions and measures aimed at ensuring effective planning, organization and control of the processes of formation, development and use of intellectual assets of the enterprise, as well as motivation of the processes of accumulation and multiplication of intellectual assets. Management of the value of intellectual assets is a strategy aimed at maximizing the benefits expected from the use of these assets, as well as reducing external and internal risks. The assessment of the value of individual assets, as well as the assessment of the value of the entire complex of intellectual assets of the enterprise, allows management to effectively and timely identify changes in the value of the enterprise and the factors that influenced these changes. Modern approaches to enterprise value management are based on identifying the value and price characteristics of intellectual assets.
Intellectual property of industrial enterprises: problems of methodology, management and pricing
Keywords: інтелектуальна власність; управління; ціноутворення; вартість; методологія; промислові підприємства; intellectual property; management; pricing; cost; methodology; industrial enterprises