Влияние триполифосфата натрия на свойства низкоцементных бетонов - Вакуленко, И. А.; Песчанская, В. В.; Шебанова, Н. В.; Чистяков, В. Г. (НТУ "ХПИ", 2007)
У статті наведено результати досліджень щодо впливу кількості пластифікуючої добавки триполіфосфату натру на властивості алюмінаткальцієвого цементу і низькоцементних вогнетривких бетонів. Встановлено оптимальну кількість пластифікатора в низькоцементних бетонах корундового і мулітокремнеземистого складу.

In the article the results of researches of the influence of the quantities of plasticizer threepolyphosphate sodium on properties of aluminatecalcium cement and low cement refractories castables are resulted. The optimum amount of plasticizer in low cement castables corundum and mullitesilica structure is established.
Keywords: ТПФ; поверхностное натяжение воды; алюминаткальциевый цемент; добавка; бетонная смесь