Методичні вказівки до практичних занять та самостійної роботи з курсу "Психологія середовища" - Демідова, Юлія Євгенівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Мета методичних вказівок – надати студентам практичні знання стосовно взаємовідносин в системі «людина – навколишнє середовище». Метою курсу є формування у студентів системи наукових уявлень про психологічні та соціально-психологічні аспекти взаємодії людини і середовища. Основні завданнями курсу є розуміння основних передумов розвитку психології середовища; вивчення основних категорій дисципліни: персонального простору, територіальності, краудингу, приватності; формування уявлення про вплив на людину різних типів середовищ: домашнього, навчального, робочого, міського; розуміння проблеми необхідності формування зберігаючої поведінки та можливих психологічних втручань в її розвиток; оволодіння навичками аналізу різних типів середовищ та розробки практичних рекомендацій щодо їх покращення. Після завершення цього курсу студент набуває знань щодо основних теорій сприймання навколишнього середовища; психологічних механізмів взаємодії людини і різного типу середовищ; особливостей формування зберігаючої поведінки. Також студент набуває вмінь щодо здійснення аналізу різного типу середовищ; прогнозування особливостей самопочуття та функціонування людини за різних впливів середовища; розробки рекомендацій щодо проектування середовищ з врахуванням ефектів краудингу, збереження приватності; розробки ефективних комунікативнихі стратегій , які спрямовані на формування зберігаючої поведінки.
Keywords: методичні вказівки; психологія; навколишнє середовище; ментальні карти; довкілля; персональний простір