Discharge voltage under humid conditions - Shevchenko, Sergiy Yuriyovich; Ganus, Roman Oleksiyovych (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
The paper examines the issue of the relevance of the implementation of underground substations in the current conditions of Ukraine. The need for such research was proven, and the direction of research in this broad topic was also established. It is noted that the mechanisms of the insulator overlap during rain and when the surface is contaminated and moistened are similar. It has been proven that under the action of voltage applied to the insulator, a leakage current passes through the moistened layer of pollution, which heats it up. Since impurities are distributed unevenly on the surface of the insulator, and the density of the leakage current is not the same in individual sections of the insulator due to the complex configuration of its surface, the heating of the contamination layer also occurs unevenly. In those areas of the insulator where the current density is the highest, intensive evaporation of water occurs and dried areas with increased resistance are formed. The voltage distribution on the surface of the insulator changes. Almost all the loads affecting the insulation fall on dry areas. As a result, dry areas are covered with The need to create recommendations for the use of insulators in conditions of an underground substation (high humidity and pollution) has been established. The methods of calculating the necessary parameters were considered and norms were established, which need to be updated for the operating conditions caused by underground placement.

В роботі розглянуто питання актуальності впровадження підземних підстанцій в поточних умовах України. Була доведена необхідність подібних досліджень, а також встановлено напрям дослідження в цій широкій темі. Зазначено,що механізми перекриття ізолятора під час дощу та при забрудненні та зволоженні поверхні схожі. Доведено, що під дією поданої на ізолятор напруги через зволожений шар забруднення проходить струм витоку, який нагріває його. Оскільки забруднення розподіляються по поверхні ізолятора нерівномірно, а щільність струму витоку неоднакова на окремих ділянках ізолятора через складну конфігурацію його поверхні, нагрів шару забруднення також відбувається нерівномірно. У тих ділянках ізолятора, де густина струму найбільша, відбувається інтенсивне випаровування води і утворюються висушені ділянки з підвищеним опором. Змінюється розподіл напруги на поверхні ізолятора. Майже всі навантаження, що впливають на ізоляцію, припадають на висохлі ділянки. В результаті висохлі ділянки покриваються іскровими каналами, які називаються частковими дугами. Опір іскрового каналу менше опору висушеної ділянки поверхні ізолятора, тому струм витоку збільшується. Збільшення струму витоку призводить до подальшого висихання шару забруднення, а отже, до збільшення його опору. Встановлена необхідність створення рекомендацій до використання ізоляторів в умовах підземної підстанції (високої вологості та забрудненості). Розглянуто методи розрахунку необхідних параметрів та встановлено норми, які потребують актуалізації для умов експлуатації, зумовлених підземним розміщенням.
Вологорозрядна напруга ізоляторів в умовах підземної підстанції
Keywords: insulator overlap; leakage current; influence of contamination; air humidity; partial discharges; перекриття ізолятору; струм витоку; вплив забрудненості; вологість повітря; часткові розряди