Методичні вказівки до виконання практичної роботи "Визначення суб'єктивних характеристик професійної придатності та безпеки діяльності людини-оператора" з дисциплін "БЖД та ОП" - Мовмига, Наталія Євгенівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Технічний прогрес дедалі призводить до автоматизації виробничих процесів, централізації управління ними, впровадження обчислювальної техніки та автоматизованих систем управління, використання системних методів в організації та управлінні виробництвом. Усе це істотно змінює специфіку і структуру трудової діяльності людини, висуває підвищені вимоги до оптимізації її взаємодії із сучасною технікою. Нині в багатьох пріоритетних галузях людської діяльності основним модулем є система «людина-техніка». Визначальною ланкою цієї системи виступає людина-оператор, від своєчасності, точності та надійності діяльності якої залежить безпека або навіть сам сенс роботи всієї системи. Оптимальний рівень своєчасності й точності діяльності оператора складаються в надійність його роботи, яка залежить від соціальних, психологічних, психофізіологічних і професійних якостей людини. Операторська діяльність є особливим різновидом професійної трудової діяльності людини. Відбиваючи загальні структурні компоненти саморегульованої функціональної системи діяльності людини – цілеспрямованість, вмотивованість, операціональність і самоконтроль, – ця діяльність протікає в особливих умовах і тому володіє специфічними характеристиками, складаючи спеціальний об’єкт дослідження для інженерної психології. Управління сучасною технікою пов’язано не стільки з фізичними, скільки з розумовими навантаженнями на людину, включену в автоматизовану систему управління. У таких автоматизованих системах людина виступає в ролі оператора, який входить у складні процеси інформаційної взаємодії з машиною та зобов’язаний забезпечити ефективне функціонування всієї системи. У комплексних системах «людина-техніка» людина-оператор виступає провідною, центральною ланкою, що забезпечує прийом інформації, її перероблення, прийняття адекватних рішень і здійснення практичних дій з управління технічною ланкою системи. Людина завжди активно переробляє інформацію, осмислюючи її, і ідентифікує образ об’єкта на основі досвіду й установок, які зберігаються пам’яттю, коректуючи знаки, що надходять від технічних пристроїв. У такому відношенні вона здатна забезпечити підвищення завадостійкості автоматизованих систем. В таких системах окремо вивчаються об’єктивні закономірності процесів інформаційної взаємодії людини і техніки з метою кращого розуміння психологічних аспектів процесів та структури інформаційної взаємодії людини і техніки, у тому числі й процесів прийому, переробки, збереження інформації людиною, ухвалення рішення і психічної регуляції керуючих дій, а також урахування взаємного впливу різних компонентів системи “людина-техніка” при її проектуванні, створенні і експлуатації. Цей напрямок є надзвичайно важливою ланкою в циклі підготовки фахівців у зв’язку із розвитком технічного прогресу, механізацією та автоматизацією виробничих процесів, впровадженням обчислювальної техніки та інформаційних технологій у різних галузях. Ці умови докорінно змінюють діяльність людини, підвищують значення ролі людини у забезпеченні високої ефективності виробництва. Удосконалюються види діяльності людини-оператора в автоматизованих системах: оператор-маніпулятор, оператор-наглядач, оператор-технолог, оператор-дослідник, оператор-керівник. Відповідно змінюється і управління такою системою.
Keywords: методичні вказівки; практична робота; професійна придатність; безпека діяльності; людина-оператор; БЖД та ОП