Роль цифрових двійників високотехнологічних машинобудівних виробів у впровадженні CALS-концепції в машинобудування України - Скворчевський, Олександр Євгенович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Відновлення та модернізація українського машинобудування неможлива без впровадження сучасних інформаційних технологій і систем, зокрема концепція Continuous Acquisition and Lifecycle Support (CALS-концепції) CALS-концепція охоплює широке коло питань організації виробництва та супроводження життєвих циклів високотехнологічних машинобудівних виробів. З іншого боку відновлення та розвиток українського машинобудування має іти із впровадженням основних концепцій Індустрії 4.0+, серед яких важливе місце посідають цифрові двійники (Digital Twins). Метою дослідження є виявлення напрямків пришвидшення процесу впровадження CALS-концепції у високотехнологічне машинобудування України шляхом створення та використання цифрових двійників високотехнологічних машинобудівних виробів. Показано, що цифрові двійники високотехнологічних машинобудівних виробів, як їх цифрові копії, які формуються на різних етапах їх життєвих циклів, є логічним розвитком основних положень CALS-концепції.
Keywords: CALS; машинобудування; індустрія 4.0+; концепція Continuous Acquisition and Lifecycle Support; нформаційні технології; цифрові двійники