Напрямки вдосконалення ефективності процесу рекрутингу з використанням цифрових технологій для українського IT-бізнесу в умовах воєнного стану - Ходирєва, Оксана Олегівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
У статті вказано, що російське повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року спричинило критичний вплив на макроекономічну систему України, через це особливого значення отримало збереження та забезпечення функціонування ринку праці України. Проаналізовано наявні тенденції на ринку праці IT-бізнесу. Зазначено, що ІТ-бізнес найменше постраждав від війни, але ринок кадрів для більшості компаній суттєво змінився, це ставить нові задачі перед процесом рекрутингу персоналу. Доведено, що співробітники ІТ-компаній - особливо цінний ресурс. Використання їх інтелектуального потенціалу дозволяє українському ІТ-бізнесу розвиватися та успішно конкурувати на міжнародному ринку. Вказано, шо рекрутинг персоналу безпосередньо впливає на забезпечення компанії кваліфікованим персоналом з необхідними компетенціями, а діджиталізація його процесів одним з факторів забезпечення ефективного процесу підбору персоналу. Виокремлено 7 основних трендів, які зараз діють в ІТ-бізнесі під час воєнного стану. Вказано, що основним завданням є забезпечити подальшу стабілізацію та зростання ІТ-галузі, для збереження інтелектуального потенціалу її працівників та припинення відтоку кадрів. Доведено, що дослідження технології і проблематики рекрутингових послуг в Україні є досить новою, оскільки теорія і практика рекрутингу в високотехнологічних сферах діяльності в даний час знаходиться на стадії розвитку, відповідно не існує єдиного підходу до вирішення існуючих проблем та завдань. Виділено 3 основні онлайн-ресурси для підбору кадрів онлайн. Вказані переваги та недоліки кожного з них. Розглянуто актуальні інструменти, які допомагають в підборі висококваліфікованих кадрів. Розглянуто методологію створення запиту, основні фільтри пошуку та логічні оператори. В результаті дослідження доведено, що удосконалення шляхів відбору персоналу здійснюється завдяки цифровим технологіям, які дозволяють оптимізувати безпосередньо процес підбору та покращити його якісні показники.

The article states that the Russian full-scale invasion of Ukraine in February 2022 had a critical impact on the macroeconomic system of Ukraine, and because of this, preservation and ensuring the functioning of the labor market of Ukraine took on special importance. Current trends in the labor market of the IT business have been analyzed. It is noted that the IT business was the least affected by the war, but the personnel market for most companies has changed significantly, which poses new challenges to the personnel recruitment process. It has been proven that employees of IT companies are a particularly valuable resource. Using their intellectual potential allows the Ukrainian IT business to develop and successfully compete on the international market. It is indicated that personnel recruiting directly affects the company's provision of qualified personnel with the necessary competencies, and the digitization of its processes is one of the factors of ensuring an effective personnel selection process. 7 main trends that are currently operating in the IT business during martial law are highlighted. It is indicated that the main task is to ensure further stabilization and growth of the IT industry, to preserve the intellectual potential of its employees and stop the outflow of personnel. It is proven that the research of technology and issues of recruiting services in Ukraine is quite new, since the theory and practice of recruiting in high-tech spheres of activity is currently at the stage of development, therefore there is no single approach to solving existing problems and tasks. There are 3 main online resources for online recruitment. The advantages and disadvantages of each of them are indicated. Current tools that help in the selection of highly qualified personnel are considered. The query creation methodology, basic search filters and logical operators are considered. As a result of the research, it is proven that the improvement of personnel selection methods is carried out thanks to digital technologies, which allow you to directly optimize the selection process and improve its quality indicators.
Directions for improving the efficiency of the recruitment process with the use of digital technologies for Ukrainian IT-business in the conditions of marital state
Keywords: персонал; цифрові інструменти; personnel; digital tools