Розрахунок залишкових напружень в поверхневому шарі деталі після алмазного вигладжування - Рязанова-Хитровська, Наталія Володимирівна; Пижов, Іван Миколайович; Пупань, Лариса Іванівна (НТУ "ХПІ", 2017)
Проведено дослідження напружено-деформованого стану поверхневого шару зони контакту алмазного вигладжувача із оброблювальною деталлю. Особливу увагу приділено встановленню виду та значень залишкових напружень в поверхневому шарі деталей у статиці. Використовуючи літературні данні встановлені математичні формули для находження значень залишкових напружень в поверхневому шарі після алмазного вигладжування в залежності від величини еквівалентних напружень.

The investigation of deflected mode of surface layer of the contact area of diamond burnishing tool with the workpiece is carried out. Particular attention is paid to establishing the type and values of residual stresses in the surface layer of static parts. Using the literature data, mathematical formulas are established for finding the values of residual stresses in the surface layer after diamond smoothing, depending on the magnitude of equivalent stresses.
Keywords: оброблювальний матеріал; напружено-деформований стан; еквівалентні напруження; математична модель; ПШ; diamond smoother; processed material; stress-strain state