Дослідження ефективності застосування комплексних геолого-технологічних заходів на прикладі газоконденсатного родовища центральної частини приосьової зони Дніпровсько-Донецької западини - Щербина, А. В. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Система розробки родовища є основою видобування вуглеводнів, оскільки вона забезпечує досягнення необхідних техніко-економічних показників. Тому високоефективна система розробки є необхідною для забезпечення максимального прибутку в мінімальні терміни. Для пошуку методів вдосконалення існуючих систем розробки газових та газоконденсатних родовищ, збільшення темпів відбору газу проведено емпіричні дослідження, аналіз та оцінка ефекту від впровадження комплексу геолого-технологічних заходів на експлуатаційному об’єкті газоконденсатного родовища центральної частини приосьової зони Дніпровсько-Донецької западини. Показано, що за рахунок проведення гідравлічних розривів пласта, буріння та переведення свердловин на експлуатаційний об’єкт протягом п’яти років розробки видобуто газу на 7,8 % більше ніж за попередні 21 рік, темп розробки родовища з 2015 по 2019 зріс з 2,52 % до 7,9 %, дебіт середньої свердловини зріс на 83% при збільшенні експлуатаційного фонду на 55 %. Результати досліджень ефекту від застосування геолого-технологічних заходів зображено у вигляді графічних залежностей зміни темпу відбору від кількості експлуатаційних свердловин в часі, темпу добового відбору газу від кількості проведених геолого-технологічних заходів по досліджуваному експлуатаційному об’єкту в часі. Визначено, що основним рушієм збільшення відборів газу є проведення гідравлічного розриву пласта по більшій частині експлуатаційного фонду свердловин, завдяки якому середнє збільшення дебіту свердловин становить 425 %. За результатами обробки геолого-промислових даних та аналізу зміни темпу добового відбору газу в часі ефект від проведених операцій поділено на три часові відрізки тривалістю 15–18 місяців.

The field development system is the basis of hydrocarbon production, as it ensures the achievement of the necessary technical and economic indicators. Therefore, a high-performance development system is necessary to ensure maximum profit in the shortest possible time. Empirical studies, analysis and assessment of the effect of implementing a complex of geological and technological measures on the operational facility of a gas condensate field in the central part of the peri-axial zone of the Dnieper-Donets Basin were carried out in order to find methods for improving the existing gas and gas condensate field development systems and increasing gas extraction rates. It is shown that due to hydraulic fracturing, drilling and transfer of wells to the production facility during the five years of production of the produced gas, it is 7.8 % more than in the previous 21 hours, the rate of development of the field from 2015 to 2019 increased from 2.52 %. to 7.9 %, the average well yield increased by 83 % with an increase in the operational fund by 55 %. The results of studies of the effect of the application of geological-technological measures are shown in the form of graphical dependences of the change in the rate of sampling on the number of production wells over time, the rate of daily gas sampling on the number of conducted geological-technological measures on the researched operational object over time. It has been determined that the main driver of the increase in gas production is the hydraulic fracturing of the formation in most of the operational wells, thanks to which the average increase in the output of the wells is 425 %. According to the results of geological and industrial data processing and analysis of changes in the rate of daily gas extraction over time, the effect of the performed operations is divided into three time segments lasting 15–18 months.
Study of the effectiveness of the application of complex geological and technological measures on the example of gas-condensate generation in the central part of the priaxial zone of the Dniprov-Dnetz basin
Keywords: свердловина; газ; експлуатація; дебіт; темп розробки; well; gas; operation; flow rate; development rate