Селянський повстанський рух у Харківській губернії (1921 р.) - Мотенко, Ярослав Володимирович (НТУ "ХПІ", 2008)
Пропонована стаття присвячена дослідженню характеру селянського повстанського руху в Харківській губернії в 1921 р. і базується на архівних джерелах. Застосувавши проблемно-хронологічний і статистичний методи дослідження, дотримуючись принципів об'єктивності та історизму, автор приходить до наступного висновку: селянська повстанська боротьба на Харківщині в 1921 р. була збройним рухом проти непослідовного запровадження нової економічної політики.

Supposed articte is devoted to the research of the character of peasant rebel movement in Kharkiv region in 1921. The work is based on the use of the archives sources. Having applied problem-chronical and statical methods of research, observing the principles of objectivity and historical method, the author comes to the following conclusion. The peasant rebel struggle in Kharkiv regionin 1921 wasthe armed movement against the inconsequent introduction of a new economical policy.
Keywords: Українська революція 1917–1921 рр.; національно-визвольна боротьба; політичний бандитизм; продрозкладка; Громадянська війна