Визначення чинників впливу на зростання ефективності роботи підприємства - Александров, Віталій Володимирович; Василенко, Артем Валерійович; Дергач, Аріна Павлівна (НТУ "ХПІ", 2017)
Рівень економічної ефективності діяльності підприємства залежить від багатьох факторів і умов. Ці фактори в реальності діють не ізольовано, в чистому вигляді, а в основному перетинаються і взаємозумовлюють один одного. Частина з них залежить від діяльності підприємства в цілому, інші пов'язані з технологією і організацією виробництва, а ще деякі обумовлені рівнем використання виробничих ресурсів і впровадженням науково-технічного прогресу. Всі чинники зростання ефективності класифікуються трьома ознаками: видами витрат виробництва і ресурсів (джерелами підвищення) напрямками розвитку і вдосконалення виробництва; місцем реалізації чинників у системі управління діяльністю. Класифікація факторів за ресурсами і витратами робить чітке уявлення про джерела підвищення ефективності. Відповідно до цієї класифікації, основними факторами зростання економічної ефективності є: зростання продуктивн ості праці і зниження оплатоємності продукції; зниження фондомісткості та матеріаломісткості виробництва; раціональне використання природних ресурсів.

The level of economic efficiency of the enterprise depends on many factors and conditions. These factors in reality do not act in isolation, in pure form, but mostly overlap and mutually reinforce each other. Some of them depend on the activity of the enterprise as a whole, others are related to technology and production organization, and some are conditioned by the level of use of production resources and the introduc tion of scientific and technological progress. All factors of efficiency growth are classi fied on three grounds: the types of production costs and resources (sources of increase); directions of development and improvement of production; the place of realization of factors in the system of activity management. Classification of factors by resources and costs makes a clear idea of sources of efficiency. According to this classification, the main factors in the growth of economic efficiency are: growth in labor productivity and a decrease in the cost of production; decrease in capital intensity and material intensity of production; rational use of natural resources.
Determination of the factors of influence on the growth efficiency of the enterprise's work
Keywords: інновації; науково-технічний прогрес; бізнес-процеси; ринкові відносини; управлінські рішення; результативність; процесний підхід; efficiency; enterprise factors; innovation; scientific progress; technological progress; total quality management