Зміцнення болтів штовхачів плунжерів паливних насосів дизельних двигунів - Лузан, Сергій Олексійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
В роботі запропоновано та досліджено технологія відновлення і зміцнення болтів штовхачів плунжерів паливних насосів шляхом плазмового напилення зносостійкого покриття, що містить карбід вольфраму (WC) порошком марки ПС-12НВК-01. Було досліджено мікроструктуру та мікротвердість напилених і оплавлених покриттів. Проведені порівняльні випробування напилених покриттів показали вищу зносостійкість покриття ПС-12НВК-01, що містить карбід вольфраму, порівняно з покриттям ПГ-10Н-01. Також дослідна партія болтів штовхачів плунжерів паливного насоса пройшла випробування на вібростенде в обсязі 300 годин. Результати випробувань показали, що середній знос болтів під п'ятою плунжера в 2,2 рази менше серійних (0,095 і 0,21мм відповідно), під тарілкою плунжера – в 2,25 рази (0,195 і 0,44 мм відповідно). The paper proposes and investigates the technology of restoring and strengthening the bolts of fuel pump plungers by plasma spraying a wear-resistant coating containing tungsten carbide (WC) with PS-12NVK-01 powder. The microstructure and microhardness of the sputtered and melted coatings were investigated. Comparative tests of the sputtered coatings showed higher wear resistance of the PS-12NVK-01 coating containing tungsten carbide compared to the PG-10N-01 coating. Also, a test batch of fuel pump plunger push rod bolts was tested on a vibration bench for 300 hours. The test results showed that the average wear of the bolts under the plunger heel is 2.2 times less than the serial ones (0.095 and 0.21 mm, respectively), and under the plunger plate - 2.25 times (0.195 and 0.44 mm, respectively).
Strengthening of pushrod bolts of plungers of diesel engine fuel pumps
Keywords: болт штовхача плунжера; плазмове покриття; мікротвердість; мікроструктура; зміцнення; зносостійкість; ram pusher bolt; plasma coating; microhardness; microstructure; hardening; wear resistance