Основні демографічні характеристики купецьких родин Харкова XIX ст. - Харченко, А. В. (НТУ "ХПІ", 2008)
Стаття присвячена вивченню демографічного розвитку купецьких родин Харкова в XIX ст. Досліджується статєва й поколінна структура купецьких родин, кількість дітей у них, а також форми і типи їх організації. Приходимо до висновків, що наприкінці XIX ст. у середовищі харківського купецтва основною стає мала родина, яка складалася з батьків та дітей.

The article is devoted the study of demographic development of the merchant’s family in Kharkiv at the XIX-th centuries. Populousness of family, sexual and generation structure merchant family pattern, amount of children in them, and also forms and types of their organization, is in-process explored. Conclusions are in-process drawn, that by the end XIX th centuries in the environment of Kharkiv the merchants the basic was become by small family consisting of parents and children.
Keywords: демографічний розвиток; сімейна структура; кількісний склад родини; харківське купецтво