Концепція формування лідерських якостей у майбутніх фахівців державної служби з надзвичайних ситуацій у закладах вищої освіти із специфічними умовами навчання - Черкашин, Андрій Іванович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті представлено науково обґрунтовану концепцію формування лідерських якостей у майбутніх фахівців Державної служби з надзвичайних ситуацій(ДСНС) у закладах вищої освіти із специфічними умовами навчання (Концепція)). Концепція базується на міждисциплінарному підході та синтезі педагогічних, психологічних, акмеологічних, аксіологічних і культурологічних підходів. У роботі окреслено теоретико-методологічні основи, ключові педагогічні умови, зміст і методи реалізації Концепції. У процесі втілення Концепції передбачено: визначення відповідного змісту навчальних дисциплін; впровадження інтерактивних форм і методів навчання; поєднання аудиторної та позаудиторної роботи; забезпечення “змішаного” форматування занять (онлайн та офлайн); координація роботи фахівців різного профілю закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання щодо формування лідерських якостей у майбутніх фахівців ДСНС.

The article presents a scientifically grounded concept of leadership development of future specialists of the State Emergency Service (SES) in higher education institutions with specific learning conditions (the Concept). The Concept is based on an interdisciplinary approach and a synthesis of pedagogical, psychological, acmeological, axiological and cultural approaches. The paper outlines the theoretical and methodological foundations, key pedagogical conditions, content and methods of implementing the Concept. In the process of implementing the Concept, it is envisaged to: determine the relevant content of academic disciplines; introduce interactive forms and methods of teaching; combine classroom and extracurricular work; provide ‘mixed’ formatting of classes (online and offline); coordinate the work of specialists of different profiles of higher education institutions with specific learning conditions to develop leadership skills in future SES specialists.
Concept of forming leadership qualities in future specialists of the state emergency service in higher educational institutions with specific learning conditions
Keywords: лідерські якості; Державна служба з надзвичайних ситуацій; заклади вищої освіти; професійна підготовка; освітнє середовище; майбутній фахівець; leadership qualities; State Emergency Service; higher education institutions; professional training; educational environment; future specialist