Застосування оболонки зубчастого вінця, як компоненти за місцем, в пакеті Autodesk Inventor - Іванов, Євген Мартинович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Робота присвячена опису запропонованого узагальненого алгоритму спрощення виконання робочого кресленика параметричної тривимірної моделі циліндричного зубчастого колеса для вирішення проблем відповідності вимогам чинних стандартів, зокрема, зображення циліндричного зубчастого колеса на креслениках у пакеті Autodesk Inventor. Для рішення цієї проблеми було запропоновано використання додаткового параметричного тонкостінного елемента, який використовує геометричну інформацію зубчастого вінця тривимірної моделі циліндричного зубчастого колеса. В роботі показано, що майстер проєктування пакету Autodesk Inventor дозволяє створювати параметричні тривимірні моделі циліндричних зубчастих коліс. Але при побудові кресленика тривимірної моделі циліндричного зубчастого колеса не враховується ряд умовностей, передбачених чинним стандартом. В роботі показано переваги узагальненого алгоритму, який спрощує побудову кресленика циліндричного зубчастого колеса в пакеті Autodesk Inventor, використовуючи параметричну тривимірну модель складальної одиниці циліндричного зубчастого колеса і параметричну оболонку зубчастого вінця. This paper describes a proposed generalized algorithm for simplifying the execution of a working drawing of a parametric three-dimensional model of a spur gear to solve the problems of compliance with the requirements of current standards, in particular, the image of a spur gear in drawings in the Autodesk Inventor package. To solve this problem, we propose the use of an additional parametric thin-walled element that uses the geometric information of the tooth ring of a three-dimensional model of a cylindrical gear. The paper shows that the design wizard of the Autodesk Inventor package allows creating parametric three-dimensional models of cylindrical gears. However, when constructing a drawing of a three-dimensional model of a cylindrical gear, a number of conventions provided by the current standard are not taken into account. The paper shows the advantages of a generalized algorithm that simplifies the construction of a drawing of a spur gear in the Autodesk Inventor package using a parametric threedimensional model of a spur gear assembly unit and a parametric surface of a gear crown.
Use of the gear shell as a component in place, in the autodesk inventor package
Keywords: зубчастий вінець; ділильне коло; параметрична оболонка; циліндричне зубчасте колесо; пакет Autodesk Inventor; tooth crown; dividing circle; parametric shell; cylindrical gear; Autodesk Inventor package