A nature based novel maximum power point tracking algorithm for partial shading conditions - Khan, Shayan Ali; Mahmood, Tahir; Awan, Kamran Sadiq (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
The huge demand of green energy over past few decades have drawn the interest of scientists and researchers. Solar energy is the most abundant and easily available source but there have been so many problems with its optimum extraction of output. The factors affecting the maximum power point tracking of PV systems are input irradiance, temperature, load etc. The variations in irradiance level lead to partial shading that causes reduction in performance by not letting system to operate at maximum power point. Many methods have been proposed in literature to optimize the performance of PV systems but each method has shortcomings that have failed all of them. The actual problem occurs when partial shading is very strong; this is where most of the methods totally fail. So proposed work addresses this issue and solves it to the fullest.

Величезний попит на зелену енергію за останні кілька десятиліть привернув увагу вчених та дослідників. Сонячна енергія є найбільш поширеним і доступним джерелом, але мало місце дуже багато проблем з оптимальним отриманням виробленої енергії. Факторами, що впливають на відстеження точки максимальної потужності фотоелектричних систем, є вхідна освітленість, температура, навантаження та ін. Зміни рівня освітленості призводять до часткового затемнення, яке викликає зниження продуктивності, не дозволяючи системі працювати на максимальній точці потужності. У літературі було запропоновано багато методів для оптимізації роботи фотоелектричних систем, але кожен метод має недоліки, які стримують їх використання. Реальні проблеми виникають, коли часткове затемнення дуже сильне; саме в цьому випадку більшість методів демонструють свої найбільші недоліки. Отже, запропонована робота присвячена цій проблемі та вирішує її повною мірою.
Новий алгоритм відстеження точки максимальної потужності на основі природи для умов часткового затінення
Keywords: global maximum power point; local maximum power point; seeds; runners; глобальна точка максимальної потужності; локальна точка максимальної потужності; насіння; пагони