Застосування інтестинального лаважу для корекції протеолітичної активності за гострої кишкової непрохідності - Бойко, Валерій Володимирович; Меркулов, Андрій Олексійович; Шевченко, Олександр Миколайович; Білодід, Є. О. (Інститут загальної та невідкладної хірургії імені В. Т. Зайцева НАМН України, 2022)
Метою роботи є покращення результатів лікування хворих на гостру спайкову кишкову непрохідністю у післяопераційному періоді шляхом корекції протеолітичної активності тонкокишкового вмісту. Матеріали та методи. Із приводу гострої спайкової кишкової непрохідності оперовано 62 хворих. Усім хворим виконано назогастроінтестинальну інтубацію з аспірацією кишкового вмісту та подальшою тривалою декомпресією кишки. Результати дослідження. У другій групі після інтестинального лаважу з α–амінокапроновою кислотою, спостерігалося зниження загальної протеолітичної активності як у вмісті тонкої кишки, так і у сироватці крові. Висновки. Використання інтестинального лаважу із застосуванням амінокапронової кислоти призводить до швидшої нормалізації загальної протеолітичної активності як у вмісті тонкої кишки, так і у сироватці крові, до зниження α1-антипротеїназного інгібітора, індексу протеолізу, а також сприяє більш ранній ліквідації парезу кишківника.

The aim of the work is to improve the results of treatment of patients with acute adhesive intestinal obstruction in the postoperative period by correcting the proteolytic activity of small intestinal contents. Materials and methods. 62 patients were operated on for acute adhesive intestinal obstruction. All patients underwent nasogastrointestinal intubation with aspiration of intestinal contents and subsequent prolonged intestinal decompression. Research results. In the second group, after intestinal lavage with α-aminocaproic acid, a decrease in total proteolytic activity was observed both in the contents of the small intestine and in blood serum. Conclusions. The use of intestinal lavage with the use of aminocaproic acid leads to a faster normalization of total proteolytic activity both in the contents of the small intestine and in the blood serum, to a decrease in the α1-antiproteinase inhibitor, proteolysis index, and also contributes to an earlier elimination of intestinal paresis.
Application of intestinal lavage for correction of proteolytic activity in acute intestinal obstruction
Keywords: інтестинальний лаваж; α-амінокапронова кислота; протеолітична активність; гостра кишкова непрохідність; intestinal lavage; α-aminocaproic acid; proteolytic activity; acute intestinal obstruction