Стан і перспективи розвитку самохідних дистанційно-керованих машини для потреб збройних сил України - Калінін, Олександр Марковійович; Костюк, Володимир Володимирович; Русіло, Петро Олександрович; Варванець, Юрій Вікторович (НТУ "ХПІ", 2016)
У статті розглядається стан і перспективи розвитку спеціальних самохідних дистанційно-керованих машин військового призначення, які прийняті на озброєння армій провідних країн світу, акцентована увага на розподіл за класами відповідно за призначенням, типовим озброєнням та тактико-технічними характеристиками. Аналізуються загальносвітові тенденції у сфері створення робототехнічних засобів для спеціальних машин військового призначення. Визначено широке коло бойових завдань, спектр спеціального обладнання, основні вимоги до створення бойової дистанційно-керованої платформи.

The state and prospects of development of the special self-propelled remotely guided machines of military-oriented, which are accepted on the armament of armies of leading countries of the world, is examined in the article, attention is accented on distributing after classes accordingly on purpose, by a typical armament and tactic-technical descriptions. World tendencies are analyzed in the field of creation of robot-technical facilities for the special machines of military-oriented. Certainly wide circle of combat missions, spectrum of the special equipment, the basic requirements to creation of the battle remotely guided platform.
State and prospects self-propelled remote-controlled machines for the needs armed forces of Ukraine
Keywords: ДКМ; наземні роботизовані системи; мобільні міні-роботи; тактико-технічні характеристики; бойова дистанційно-керована машина; remotely guided machine; remotely guided platform