Технологічне забезпечення ремонту великогабаритних деталей турбоагрегатів з використанням портативних верстатів агрегатно-модульної конструкції - Іщенко, Михайло Григорович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.02.08 – технологія машинобудування. Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Харків, 2021. Дисертаційна робота є завершеною науково-дослідною роботою, яка спрямована на розв’язання важливої науково-прикладної задачі - забезпечення якості та зниження трудомісткості операцій механічної обробки при ремонті великогабаритних недемонтуємих деталей турбоагрегатів з використанням портативних мобільних металорізальних верстатів агрегатно-модульних конструкцій. Проаналізовано та виконано синтез компоновок і відпрацювання раціональних конструкцій уніфікованих вузлів і агрегатів портативних металорізальних верстатів для реалізації проектів модернізації турбоагрегатів в умовах ГЕС. Отримала подальший розвиток теорія компоновок технологічного металорізального обладнання на основі агрегатно-модульного принципу побудови портативних верстатів та опису їх конструкції структурними формулами. На основі аналізу підходів до статичного розрахунку шпиндельних вузлів запропонована розрахункова схема, математична модель і проведено статичний аналіз багатоопорного шпиндельного вала мобільного розточувального верстата. Розроблені рекомендації по реалізації операцій механічної обробки деталей гідроагрегатів з використанням портативних мобільних металорізальних верстатів агрегатно-модульних конструкцій. Результати досліджень впроваджені у практику ремонту та модернізації турбоагрегатів для ГЕС Дніпровського каскаду.

Dissertation on competition of scientific degree of Candidate of Technical Sciences on degree 05.02.08 - technology of mechanical engineering. National Technical University “Kharkiv Polytechnic Institute”, Kharkiv, 2021. Dissertation is completed research work aimed at solving of important research-applied problem - quality assurance and reducing complexity of machining operations in repair of non-removable parts of turbine sets using portable mobile metal-cutting machine tools of aggregate-modular design. Analyzed and implemented synthesis of layouts and development of rational designs of unified units and sets of portable metal - cutting machines for realization of projects of modernization of turbine sets in conditions of hydroelectric power plants. Theory of arrangements of technological metal-cutting equipment on the basis of aggregate-modular principle of design of portable machine tools and description of its design by structural formulas was further developed. Based on analysis of approaches to static calculation of spindle assemblies, calculation scheme, mathematical model are proposed and static analysis of multi-support spindle shaft of mobile boring machine is carried out. Recommendations for implementation of operations for machining parts of hydraulic units using portable mobile metal-cutting machine tools of aggregate-modular design have been developed. Research results are implemented in practice of repair and modernization of turbine sets of Dnieper HPPs chain.
Technological support for repair of large-size parts of turbine sets with use of portable machine tools of aggregate-modular design
Keywords: автореферат дисертації; технологія ремонту; великогабаритна деталь; турбоагрегат; операція механічної обробки; портативний верстат; агрегатно-модульна конструкція; repair technology; large part; turbine unit; machining operation; portable machine; unit-modular design; 621.9