Features of using surfactants to intensify the operation of watered wells - Burova, Maryna; Yatskevych, Olena; Varavina, Olena (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
At the late stage of field development, the reservoir pressure drops. For various reasons, liquid begins to rise into the bottomhole zone of the formation, which may entail a sharp drop in the gas well production rate and a reduction in the well life. There are many methods of flooded wells operating, among which the method of using foaming surfactants has recently become increasingly widespread. This paper examines the reasons for the influx of liquid into the wellbore, as well as the features of the use of foaming surfactants to intensify gas production from flooded wells. In addition, an overview was made of various types of foaming surfactants used to intensify gas production by removing liquid from flooded wells, their advantages and disadvantages, and the feasibility of using certain types of foaming surfactants was considered, depending on the mineralization of the liquid and the presence of gas condensate in its composition. An algorithm for selecting foaming surfactants to remove liquid from the bottomhole is presented. The requirements for foaming surfactant compositions are set forth. Processes occurring at application of foaming surfactants for liquid removal from wellbore are described. Parameters characterizing properties of foaming surfactants solutions and factors influencing foaming properties of surfactants are indicated. Methods of injecting aqueous solutions of surfactants into production wells are described. The technology of gas well bottomhole treatment with liquid surfactants, methods of process control, as well as problems that may arise when using surfactants are described. На пізній стадії розробки родовищ відбувається падіння пластового тиску в покладі. За різноманітних причин починається підйом рідини в привибійну зону пласта, що може спричинити різке падіння дебіту свердловини по газу і скорочення терміну функціонування свердловини..Існують багато методів експлуатації обводнених свердловин, серед яких останнім часом все більше розповсюджується метод застосування пінотворних поверхнево-активних речовин. У даній роботі розглядаються причини надходження рідини у стовбур свердловини, а також особливості використання піноутворюючих поверхнево-активних речовин для інтенсифікації видобутку газу з обводнених свердловин. Крім цього зроблено огляд різноманітних типів пінотворних поверхнево-активних речовин, що застосовуються для інтенсифікації видобутку газу шляхом винесення рідини з обводнених свердловин, їх переваг та недоліків і розглянута доцільність використання тих чи інших типів пінотворних поверхнево-активних речовин в залежності від мінералізації рідини і наявності газоконденсату у її складі. Наведений алгоритм вибору пінотворних поверхнево-активних речовин для видалення рідини із вибою свердловин. Викладені вимоги до композицій пінотворних поверхнево-активних речовин. Описані процеси, які відбуваються під час застосування пінотворних поверхнево-активних речовин для виносу рідини зі стовбуру свердловини. Зазначені показники, що характеризують властивості розчинів пінотворних поверхнево-активних речовин, та чинники, що впливають на пінотворні властивості поверхнево-активних речовин. Описані методи закачування водних розчинів поверхнево-активних речовин в експлуатаційні свердловини. Описана технологія обробки вибоїв газових свердловин рідкими поверхнево-активними речовинами, методи контролю за веденням процесу а також проблеми, що можуть виникати під час використання поверхнево-активних речовин.
Особливості застосування поверхнево-активних речовин для інтенсифікації роботи обводнених газових свердловин
Keywords: well flooding; surfactants; foaming surfactants; anionic surfactants; nonionic surfactants; bottomhole treatment; foaming properties; обводнення свердловин; поверхнево-активні речовини; пінотворні властивості; інтенсифікація видобутку газу; обробка вибою свердловини; газо-рідинні суміші