Условия возникновения стационарного поверхностного реакционного фронта при диффузионном легировании железоуглеродистых сплавов карбидообразователями - Товажнянский, Леонид Леонидович; Чуняева, Л. О.; Чуняев, Олег Николаевич (НТУ "ХПИ", 2009)
На підставі системного аналізу процесів дифузійного легування чистого заліза і залізовуглецевих сплавів карбідоутворювачами доведена можливість формування карбідного шару безпосередньо на поверхні сплаву, що легується. Встановлено, що для локалізації хімічної реакції на поверхні, концентрація карбідоутворювача повинна бути меншою за концентрацію, що викликає поліморфне перетворення γ→α залізної матриці.

On the bases of systematic analyses of the diffusion alloying processes of pure iron and ferrocarbon alloys, the possibility of carbide layer forming specifically on the surface of an alloy, has been proved. It is found that in order to localize chemical reaction on the surface the concentration of the carbide forming element must be lower then the concentration that promotes polymorphic transformation γ→α of ferrous matrix.
Keywords: сплошной карбидный слой; поверхностная твердость; осажденные атомы; диффузия; насыщенные элементы; железная матрица