Гірництво й підземні споруди в Україні та Польщі (нариси з історії) - Гайко, Геннадій Іванович; Білецький, Володимир Стефанович; Мікось, Т.; Хмура, Я. (Український культурологічний центр, 2009)
Книга присвячена історії гірничої справи та підземного будівництва на теренах України і Польщі. Описані видатні пам'ятники гірництва та історичні підземні споруди, розглянуто початки промислового видобування корисних копалин і розвиток найбільш відомих гірничопромислових регіонів. Наведена історична, геологічна, гірничотехнічна інформація, показані приклади давніх гірничих технологій. Розповідається про сучасний стан, досвід відновлення та музеєфікації старих шахт і підземних споруд. При підготовці матеріалів цього видання автори відвідали описані гірничі споруди, вивчали знайдені артефакти, брали участь у наукових дослідженнях окремих об'єктів. Для фахівців з гірничої справи, широкого кола інженерно-технічних працівників гірничодобувної промисловості, студентів та всіх хто цікавиться історією техніки й підземних споруд.

This book is devoted to the history of mining engineering and underground construction in the area of Ukraine and Poland. Here is described the outstanding memorials of mining engineering and historical underground structures, the origins of industrial production of mineral resources were examined as well as the development of the most famous mining industrial regions. It was presented historical, geological, mining-engineering information, and the examples of ancient mining technologies were shown. It is told about the present-day situation, experience of renovation and museum-creation of the ancient mines and underground structures. While preparing the material of this book the authors had visited the mine structures described, had studied found artifacts, and took part in scientific researches of separate objects. For specialists concerning mining engineering, wide audience of engineers and technical specialists dealing with mine production industry, students and everybody who is interested in the history of engineering and underground structures.

Książka obejmuje zarys dziejów górnictwa i budownictwa podziemnego na terytoriach Ukrainy i Polski. Opisuje znaczące zabytki górnictwa i historyczne wyrobiska podziemne od początków wydobycia kopalin i rozwój najbardziej znanych regionów górniczych. W książce zamieszczono informacje historyczne, geologiczne i górniczo – techniczne; pokazano też przykłady zastosowań starych technik górniczych. Opisano w niej stan obecny górnictwa, problemy renowacji i sposoby zabezpieczania reliktów dawnego górnictwa pochodzących z zabytkowych kopalń i podziemi. Podczas przygotowywania materiałów do tego wydania Autorzy przebywali na opisywanych kopalniach, inwentaryzowali odnalezione artefakty, brali czynny udział w badaniach naukowych tych historycznych obiektów. Książka przeznaczona jest dla specjalistów z zakresu górnictwa, szerokiego kręgu pracowników inżynieryjno – technicznych z branży górniczej, studentów i wszystkich Czytelników, których interesują dzieje techniki i budownictwa podziemnego.
Mining Engineering and Underground Structures in Ukraine and Poland: sketches from history
Górnictwo i budownictwo podziemne na Ukrainie i w Polsce: zarys dziejów
Keywords: освоєння надр України; історична спадщина гірників; історія гірничої справи; Кам'яна Могила; Трипілля; кургани українських степів; церкви України; печерні міста; одеські катакомби; соляні промисли; нафтові промисли; вугілля; рудники; акціонерні товариства; марганець; ртуть