Аналіз енерговитрат у хвостових господарствах гірничо-збагачувальних комбінатів - Сокур, Микола Іванович; Губін, Г. В.; Білецький, Володимир Стефанович; Бабець, Євген Костянтинович (Державний вищий навчальний заклад "Національний гірничий університет", 2018)
Постановка проблеми і стан її дослідження. Хвостові господарства гірничо-збагачувальних комбінатів призначені для організованого гідротранспорту і складування відходів (хвостів) збагачувальних фабрик у спеціально відведені місця (хвостосховища). Сучасні хвостосховища будують із розрахунку роботи ГЗК протягом 5-10 і більше років, їх периметр досягає 10-15 км, довжина напірних сталевих пульпопроводів діаметром 600-1200 мм складає від 0,5 до 9 км, транспортується пульпа з масовою часткою 3-6% твердого землесосами різних марок (20Гр-8Т; 28Гр-8Т; НП-500; НП-800 та ін.). Усі застосовувані методи розрахунку гідротранспортних установок враховують певні умови роботи: діаметр трубопроводу, густину гідросуміші, довжину пульпопроводів, шорсткість внутрішньої стінки поверхні трубопроводів, середню крупність хвостів і т. д.
Keywords: гідротранспорт; сталеві пульпопроводи; електроенергія; пульпонасосні станції; землесоси