Вивчення історії ЛГБТ-спільноти в міському просторі: доступність джерел та етичні виклики - Маліков, Василь Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Дослідження різних аспектів життя закритих і невидимих соціальних груп у новітній історії України та Слобожанщини пов’язано з необхідністю розв’язання низки методологічних, джерелознавчих та етичних завдань. Відсутність теоретичної рефлексії щодо особливостей вивчення історії ЛГБТ-спільноти та обмежене коло наявних досліджень з цієї теми у вітчизняній науці породжують низку викликів та проблем, на які можливо знайти відповіді, спираючись на досвід американських, британських та канадських вчених, так само як і на настанови вітчизняних дослідниць усної історії. Специфіка доступних для дослідження міського простору в історії ЛГБТ-людей джерел визначається як особливостями репрезентації їхнього досвіду, враховуючи ставлення суспільства та його інститутів до вразливої соціальної групи, так і можливостями самого дослідника до комунікації з ЛГБТ-спільнотою, включеністю тих каналів інформації, якими транслюється відповідний досвід. Найпершим і найважливішим джерелом є усні свідчення безпосередніх учасників та учасниць створення і функціонування низки значущих для ЛГБТ-спільноти місць в публічному просторі міста. Від 2000-х років до сучасності посилюється роль Інтернет-форумів, сайтів, мобільних додатків, а також публікацій в ЗМІ, електронних та друкованих видань, які містять спогади ЛГБТлюдей. Перспективним джерелом залишаються особисті речові, фото і відеоархіви, лише незначну частину яких можна знайти у відкритому доступі. Специфіка кола й доступності джерел обумовлює важливість розробки й дотримання відповідних етичних підходів дослідника. Ключовими принципами мають стати довіра, конфіденційність, а в більшості випадках й дотримання анонімності респондента у комунікації й отриманні усних свідчень, чіткість і відкритість дослідницьких цілей та завдань, проактивність, толерантність і недискримінація, підтримка стійкого і тривалого зв’язку з ЛГБТ-спільнотою, повернення результатів дослідження самій спільноти у вигляді як наукових публікацій, так і науково-популярних видань, заходів, виставок і презентацій. Результати такого дослідження мають спрямовуватися на зміну становища вразливої соціальної групи, подолання бар’єрів на шляху до рівних прав і можливостей, вирішення низки соціокультурних, економічних, медичних та правових проблем, з якими стикається ЛГБТ-спільнота. Проведений аналіз доступності джерел та етичних аспектів і отримані результати знаходять практичне застосування в дослідженні історії ЛГБТ-спільноти і міського простору Харкова.

The study of various aspects of the life of closed and invisible social groups in the recent history of Ukraine and Slobozhanshchina is associated with the need to solve a number of methodological, source and ethical problems. The lack of theoretical reflection on the peculiarities of studying the history of the LGBT community and the limited range of available research on this topic in domestic science pose a number of challenges and problems that can be answered based on the experience of American, British and Canadian scientists, as well as guidelines of Ukrainian researchers in oral history. The specificity of the sources available for the study of urban space in the history of LGBT people is determined by the peculiarities of the representation of their experience, given the attitude of society and its institutions to vulnerable social groups, and the researcher's ability to communicate with the LGBT community. The first and most important source is the oral stories of the direct participants in the creation and operation of a number of important places for the LGBT community in the public space of the city. From the 2000s to the present, the role of Internet forums, websites, mobile applications, as well as publications in the media, electronic and printed publications that contain memories of LGBT people. A promising source is personal belongings, photos and video archives, only a small part of which can be found in the public access. The specificity of the range and availability of sources determines the importance of developing and adhering to appropriate ethical approaches of the researcher. The key principles should be trust, confidentiality, and in most cases anonymity of the respondent in communication and oral testimony, clarity and openness of research goals and objectives, proactivity, tolerance and non-discrimination, maintaining a lasting connection with the LGBT community, return the research results to the community itself in the form of both scientific and popular science publications, events, exhibitions and presentations. The results of such research should be aimed at changing the situation of vulnerable social groups, overcoming barriers to equal rights and opportunities, and addressing a number of socio-cultural, economic, medical and legal issues facing the LGBT community. The analysis of the availability of sources and ethical aspects and the obtained results find practical application in the study of the history of the LGBT community and the urban space of Kharkiv.
Studying the history of LGBT community in urban space: avaliable sources and ethical issues
Keywords: міський простір; усна історія; джерело; дослідницька етика; urban space; oral history; source; research ethics