Аналіз конструкцій приводних механізмів вакуумних контакторів середніх напруг - Лелюк, Микола Анатолійович; Середа, Олександр Григорійович; Середа, Олена Геннадіївна; Литвиненко, Вікторія Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Одним з головних елементів вакуумних контакторів середніх напруг є приводний механізм до складу якого входить електромагніт. В існуючих моделях контакторів використовуються два типи електромагнітів: моностабільні неполяризовані електромагніти з поворотною пружиною або бістабільні поляризовані без поворотної пружини. Виявлено, що використання поляризованих електромагнітів у поєднанні з мікропроцесорною системою керування розширює функціональні можливості контактора та дає змогу зменшити енергоспоживання електромагнітів, їх габаритні розміри та вагу, при цьому досягаючи значних сил утримання якоря. Розглянуто конструкції поляризованих електромагнітів, що були розроблені на кафедрі електричних апаратів НТУ "ХПІ" в продовж останніх років. Виявлено їх недоліки та запропоновано удосконалену конструкцію бістабільного поляризованого електромагніта, побудовано комп’ютерну модель контактора розроблену в пакеті КОМПАС-3D. Побудовано протидіючу характеристику механічної системи контактора, яка наведена до осі електромагніта та ходу якоря, визначено сили, які повинен створювати електромагніт у включеному та відключеному положеннях для надійного спрацьовування. Розроблено FEMM модель дослідного зразка бістабільного поляризованого електромагніта та проведено розрахунок у включеному і відключеному положеннях. Підтверджено можливість використання нової конструкції електромагніта у вакуумному контакторі середніх напруг.

One of the main elements of medium voltage vacuum contactors is the drive mechanism, which includes an electromagnet. In existing models of contactors, two types of electromagnets are used: monostable nonpolarized electromagnets with a return spring or bistable polarized without a return spring. It was found that the use of polarized electromagnets in combination with a microprocessor control system expands the functionality of the contactor and makes it possible to reduce the energy consumption of the electromagnets, their overall dimensions and weight, while achieving significant armature holding forces. The designs of polarized electromagnets, which were developed at the Department of Electrical Apparatus in recent years, are considered. Their shortcomings were identified and a new design of a bistable polarized electromagnet was proposed, a computer model of the contactor developed in the KOMPAS-3D package was built. The counteracting characteristic of the mechanical system of the contactor, which is brought to the axis of the electromagnet and the stroke of the armature, is constructed, the forces that must be created by the electromagnet in the on and off position for reliable operation are determined. The FEMM model of the experimental sample of a bistable polarized electromagnet was developed and the calculation was carried out in the on and off positions. The possibility of using a new design of an electromagnet in a medium-voltage vacuum contactor has been confirmed.
Analysis of designs of drive mechanisms of medium voltage vacuum contactors
Keywords: вакуумний контактор; електромагнітний привод; моностабільний поляризований електромагніт; вакуумний переривник; поворотна пружина; vacuum contactor; electromagnetic drive; monostable polarized electromagnet; vacuum interrupter; return spring