Проектування програмних засобів комп'ютерних систем критичного застосування для забезпечення інформаційної безпеки - Халіфе, Кассем (НТУ "ХПІ", 2018)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.13.05 – комп'ютерні системи та компоненти. – Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Харків, 2018 р. В дисертації вирішено завдання забезпечення необхідного рівня безпеки системних програмних засобів на основі синтезу методу проектування ПЗ КСКЗ. На підставі вивчення сучасних методологій проектування ПЗ встановлено, що існує протиріччя між збільшенням ступеня використання системних програмних засобів в комп'ютерних системах критичного застосування, підвищенням вимог до його безпеки та існуючим станом методів ПЗ КСКЗ. Обґрунтовано вибір технології математичної формалізації на основі GERT-мережі. Розроблено комплекс математичних моделей технології управління та тестування програмних засобів, що складається з GERT-моделі тестування програмних засобів та GERT-моделі системи управління тест-кейсами. Це дозволило підвищити точність результатів математичного моделювання в умовах тестування на уразливості до різного роду загроз зловмисних хакерських вторгнень та проводити попередню оцінку часових витрат етапу розробки технічної документації проекту. Розроблено метод масштабування методології проектування програмних засобів з урахуванням вимог безпеки, що відрізняється від відомих можливістю управління існуючими в організації силами як в складі команди, так і в площині фахівців суміжного напряму. Розроблено математичні моделі етапу ініціалізації та реалізації функціоналу програмних засобів. Це дозволило виділити ряд найбільш важливих параметрів оцінки часових витрат ініціалізації, визначити їх залежності від якісних характеристик учасників проекту, та підвищити точність результатів моделювання на 3%. Синтезовано спосіб масштабування існуючої методології проектування програмних засобів комп'ютерних систем критичного застосування з урахуванням вимог безпеки. Обґрунтовано практичні рекомендації щодо застосування розроблених методів.

The dissertation on competition of a scientific degree of candidate of technical Sciences in specialty 05.13.05 – computer systems and components. – National technical University "Kharkiv Polytechnic Institute", Kharkiv, 2018. The dissertation solves the problem of providing the necessary level of security of system software on the basis of synthesis of the design method of software. Based on the study of modern software design methodologies, it has been established that there is a contradiction between the increase in the degree of use of system software in critical computer systems, increased requirements for its security, and the existing state of software methods. The choice of technology of mathematical formalization on the basis of GERTnetwork is substantiated. A complex of mathematical models of control technology and software testing software, consisting of GERT-model testing software and GERT-model of test-case management system, was developed. This allowed to improve the accuracy of the results of mathematical modeling in terms of testing vulnerability to various types of threats of malicious hacker intruders and to conduct a preliminary assessment of the time costs of the stage of development of technical documentation of the project. The method of scaling the software design methodology with the requirements of security is developed, which differs from the known ability to manage the existing forces in the organization both in the team and in the field of specialists of the adjacent direction. The mathematical models of the stage of initialization and implementation of the software functionality are developed. This allowed to highlight a number of the most important parameters for evaluating the initialization costs, determine their dependence on the qualitative characteristics of project participants, and increase the accuracy of simulation results by 3%. The method of scaling the existing methodology of designing software tools of computer systems of critical application with the requirements of safety is synthesized. Practical recommendations on application of the developed methods are substantiated.
Designing of software tools for computer systems of critical application for ensuring information security
Keywords: проектування програмних засобів; інформаційна безпека; програмне забезпечення; GERT-мережа; дисертації; software design; information security; GERT-network; 004.05 (0.43.3)