Соціометрична популярність й інтелект дівчаток та хлопчиків очима вчителя молодших класів - Гімаєва, Юлія Азгатівна (НТУ "ХПІ", 2012)
Стаття присвячена питанню сприйняття вчителем молодшокласників - дівчаток і хлопчиків - в аспекті їх розумового розвитку і популярності серед однолітків. Очікування й оцінки з боку вчителя можуть залежати від статі дитини. Змістом роботи є аналіз кореляційних зв'язків між соціометричним статусом, об'єктивними оцінками розвитку інтелекту дівчаток і хлопчиків та оцінками їх розумового розвитку, поведінкових, емоційних, вольових та інших проявів самими вчителями в 1-му, 2-му та 3-му класах. Виокремлено факторні структури оцінок і зв'язку, що характеризують як дітей вцілому, так і окремо дівчат і хлопців.
Keywords: популярність; шкільний вік; інтелектуальний розвиток