Рекомендована технологія проведення томографічного контролю в лабораторних умовах - Крикун, Вадим Романович; Хомяк, Юрій Валентинович; Познякова, Маргарита Євгенівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
У роботі представлена детальна технологія проведення томографічного контролю у лабораторних умовах. Томографічний контроль є потужним інструментом для отримання високоякісних тривимірних зображень внутрішньої структури об'єктів. Розглянуто переваги методу, що включають недеструктивний характер контролю, високу роздільну здатність, точність вимірювань та здатність виявляти невидимі для людського ока дефекти. Основна увага приділена опису основних етапів проведення томографічного контролю, що рекомендовані для досягнення максимальної ефективності. Висвітлено можливі помилки, які можуть виникнути під час проведення томографічного контролю в лабораторних умовах, а також наведено шляхи їх усунення. Розглянуто оптимальні параметри, які необхідно враховувати під час проведення томографічного контролю, зокрема правильний вибір параметрів томографа, налаштування умов освітлення та правильне позиціонування об'єкта контролю. Детально описано процес обробки отриманих даних контролю, що допомагає забезпечити якісний аналіз інформації. Також проведено аналіз доцільності виконання стадій контролю, де порівнюються результати, отримані на різних етапах, та розглядається їхній вплив на кінцевий результат. Ця робота є цінним джерелом інформації для фахівців, які займаються томографічним контролем у лабораторних умовах. Описана технологія та рекомендації допоможуть підвищити якість та ефективність проведення томографічного контролю в їх роботі. Результати досліджень, представлені в статті, можуть сприяти поліпшенню процесу контроля, зниженню помилок і виявленню навіть найменших дефектів у зразках. У цілому, дана робота пропонує рекомендовану технологію проведення томографічного контролю в лабораторних умовах, враховуючи ключові аспекти, такі як переваги методу, етапи контролю, усунення помилок, оптимальні параметри, позиціонування об'єкта та обробка даних. Враховуючи ці рекомендації, фахівці зможуть забезпечити більш точний, ефективний і надійний томографічний контроль у своїй роботі. Отже, стаття стане цінним доповненням до наукової літератури з області недеструктивного контролю, сприятиме поліпшенню якості проведення томографічного контролю та сприятиме розвитку цього методу в лабораторних умовах.

Paper presents a detailed technology of tomographic inspection in the laboratory. Tomographic inspection is a powerful tool for obtaining high-quality three-dimensional images of the internal structure of objects. The advantages of the method are considered, which include the non-destructive nature of the control, high resolution, measurement accuracy, and the ability to detect defects invisible to the human eye. The main attention is paid to the description of the main stages of tomographic inspection, which are recommended to achieve maximum efficiency. Possible errors that may occur during tomographic inspection in the laboratory are highlighted, and ways to eliminate them are provided. The optimal parameters that should be taken into account during tomographic inspection are considered, including the correct choice of tomograph parameters, setting of lighting conditions, and correct positioning of the object under inspection. The process of processing the obtained inspection data is described in detail, which helps to ensure high-quality information analysis. The authors also analyze the feasibility of the control stages, comparing the results obtained at different stages and considering their impact on the final result. This work is a valuable source of information for specialists involved in tomographic control in the laboratory. The described technology and recommendations will help to improve the quality and efficiency of tomographic inspection in their work. The research results presented in this article can improve the inspection process, reduce errors, and detect even the smallest defects in samples. In general, this paper offers a recommended technology for tomographic inspection in the laboratory, taking into account key aspects such as the advantages of the method, inspection stages, error elimination, optimal parameters, object positioning, and data processing. Taking these recommendations into account, specialists will be able to provide more accurate, efficient and reliable tomographic control in their work. Thus, this article will be a valuable addition to the scientific literature in the field of non-destructive testing, will help improve the quality of tomographic testing and promote the development of this important method in the laboratory.
Recommended technology for tomographic inspection in the laboratory
Keywords: кількість проекцій; аналіз пористості; металеві фільтри; високоабсорбуючі матеріали; розмір вокселю; позиціонування об'єкта; number of projections; porosity analysis; metal filters; highly absorbent materials; voxel size; object positioning; Feldkamp artifacts