Проблема оцінки стану повітря великих міст України на прикладі м. Харків - Стаднік, Вероніка Юріївна; Тихомирова, Тетяна Сергіївна (Державною екологічною академією післядипломної освіти та управління, 2020)
Проаналізовано стан функціонування і розвитку державної системи моніторингу довкілля та її відповідність до сучасних вимог. Досліджено проблемні питання недостатньої ефективності цієї системи в частині взаємодії суб’єктів моніторингу довкілля, завдань і основних принципів організації. Здійснено оцінку екологічного стану атмосферного повітря в м Харків на підставі аналізу результатів спостережень Харківського регіонального центру з гідрометеорології. Здійснено порівняльний аналіз рівня забруднення атмосферного повітря в різних районах міста.

The state of functioning and development of the state monitoring system of the environment and its conformity to modern requirements are analyzed. The problem issues of the inefficient efficiency of this system in the part of interaction of sub jects of environmental monitoring, their tasks and basic principles of organization are researched. An assessment of the ecological state of atmospheric air in Kharkiv is carried out based on the analysis of the results of observations of the Kharkiv Regional Center for Hydrometeorology. A comparative analysis of the level of atmospheric air pollution in different parts of the city is carried out.
The problem of the assessment of the condition of the air of great cities of Ukraine on the example of Kharkov
Keywords: охорона атмосферного повітря; державна система моніторингу довкілля; забруднення; моніторинг; пости спостережень; monitoring; air; pollution; observation posts