Робота земських органів саморядування Харківської губернії з впровадження вогнестійкого будівництва у сільській місцевості (кінець XIX – початок XX ст.) - Логовський, І. М. (НТУ "ХПІ", 2014)
У статті досліджується робота земських органів самоврядування Харківської губернії з впровадження у сільських населених пунктах вогнестійкого будівництва наприкінці ХІХ – на почату ХХ ст. в результаті якої було налагоджено постачання селянам за собівартістю та у позику дахового заліза, влаштоване земське виробництво черепиці, шиферу-етерніту, цегли. Ці заходи значно підвищили пожежну безпеку сільських населених пунктів, скоротили відсоток масових пожеж, знизили соціальну напруженість та покращили добробут сільських мешканців.

In this article the author researches the activities of local authorities of Kharkov guberniya on implementing a fire-resistant construction in rural settlements in late XIX – early XX centuries, which resulted in the establishment of the supply to the villagers the roofing iron for cost price and in installments, establishment of the production tile, slate-eternit, brick. These measures have significantly improved fire safety in rural settlements, reduced social tensions and improve the welfare of rural residents.
Keywords: Харківська губернія; місцеве самоврядування; земство; вогнестійке будівництво; дахове залізо; шифер-етерніт; террофазеріт; пожежна безпека; Російська імперія; Kharkov guberniya; local authorities; zemstvo; fireproof construction; roofing iron; lateeternit; terrofazerit; fire safety