Совершенствование технологии производства компенсационных медных и медностальных токопроводов - Мохнач, Ричард Эдуардович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
В статье изложена технология изготовления токопроводов для систем питания кранов, железнодорожных транспортных средств, мощных ответственных электродвигателей и энергосистем. Показаны результаты исследований для медно-стальных образцов, в указанных системах происходят снижение потерь материалов, за счет увеличения прочности и долговечности изделий. Предложенная технология может быть использована для использования стале-медных проводов в системах компенсации потерь электроснабжения.

The article describes the technology of manufacturing conductors for power supply systems for cranes, railway vehicles, powerful critical electric motors and power systems. The results of studies for copper-steel samples are shown; in these systems there is a decrease in material losses due to an increase in the strength and durability of products. The proposed technology can be used to use steel-copper wires in power supply loss compensation systems.

У статті викладена технологія виготовлення струмопроводів для систем живлення кранів, залізничних транспортних засобів, потужних відповідальних електродвигунів і енергосистем. Показані результати досліджень для мідно-сталевих зразків, в зазначених системах відбуваються зниження втрат матеріалів, за рахунок збільшення міцності і довговічності виробів. Запропонована технологія може бути використана для використання стале-мідних проводів в системах компенсації втрат електропостачання.
Improvement of technology of production of compensation copper and copper steel current ducts
Вдосконалення технології виробництва компенсаційних медних і мідностальних струмопроводів
Keywords: система подпитки; тролея; шина подпитки; наноприсадки; make-up system; trolley; make-up bus; nano-additives; система підживлення; втрати потужності і напруги