Дослідження можливості розміщення трансформатора під землею з дотриманням теплового режиму - Мешков, Тимофій Денисович; Данильченко, Дмитро Олексійович; Вольтер, Мартін (Інститут відновлюваної енергетики НАНУ, 2024)
Досвід ведення бойових дій продемонстрував, що в сучасній війні об’єкти критичної інфраструктури стають першочерговою ціллю для атак. Ці об’єкти не мають відповідного захисту від ракетних та авіаційних атак. Про це свідчать атаки та руйнування на електричних станціях та високовольтних підстанціях. Внаслідок атак у 2022–2023 роках було зруйновано 49 силових трансформаторів з 91; більшість з них є системоутворюючими високовольтними трансформаторами.

The experience of warfare has shown that in modern warfare, critical infrastructure facilities are the primary target for attacks. These facilities do not have adequate protection against missile and air attacks. This is evidenced by attacks and damage to power plants and high-voltage substations. As a result of the attacks in 2022-2023, 49 out of 91 power transformers were destroyed, most of which are systemically important highvoltage transformers.
Research of the possibility of placing the transformer underground with observance of the thermal regime
Keywords: трансформатор; тепловиділення; бункер; охолодження; укриття; transformer; heat release; bunker; cooling; shelter