Дослідження соціально-психологічних чинників, які перешкоджають професійному розвитку сучасних інженерів-енергетиків - Неценко, О. І. (НТУ "ХПІ", 2015)
В цій статті розглянуті основні соціально-психологічні чинни- ки, які перешкоджають професійному розвитку сучасних інженерів-енергетиків, та їхні наслідки. Енергетична сфера економіки України потребує модернізації не тільки в плані технічного переоснащення, а і в плані реформування трудових відносин. Контроль держави за кваліфікацією та професіоналізмом керівного складу підприємств та організацій галузі та об’єднання зусиль держави та приватних підприємств щодо зменшення розриву між навчанням, проектуванням та виробництвом повинні підвищити мотивацію та сприяти професійному розвитку сучасних інженерів-енергетиків.

The basic social and psychological factors which hinder the professional development of modern power engineers and their consequences are reviewed in this article. The energy sector of Ukraine's economy needs modernization not only in terms of the technical re-equipment, but in reforms of the labor relations as well. The state control of qualification and professionalism of managerial personnel in the energy sector and joint efforts of the state and private companies to reduce the gap between training, design and production are to increase motivation and promote the professional development of modern power engineers.
Research of social and psychological factors which hinder the professional development of modern power engineers
Keywords: психологічні прояви; професійний розвиток; мотивація; морально-психологічний клімат; психологічний супровід; social and psychological factors; psychological manifestations; professional development; motivation; moral and psychological climate; psychological support