Розрахунок терміну зберігання боєприпасів в залежності від температурно-часового режиму зберігання в різних умовах - Торяник, Д. О.; Зюбан, М. І.; Соколовський, В. В.; Кошкаров, Ю. Ю. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
При зберіганні боєприпасів, у більшому чи меншому ступені, на них неминуче будуть впливати об'єктивні (кліматична обстановка, біологічне середовище, сонячна радіація, властивості атмосфери, старіння) і суб'єктивні (залежні від дій обслуговуючого персоналу) фактори. У результаті спільного впливу суб'єктивних і об'єктивних факторів технічний стан боєприпасів чи поступово, чи стрибкоподібно буде змінюватися, і через якийсь час, у залежності від умов зберігання, значення показників, що визначають технічний стан боєприпасів, досягнуть граничного значення, якщо не почати завчасно спеціальних мір, що зменшують шкідливий вплив цих факторів.

When storing munitions, to a greater or lesser extent, they will inevitably be influenced by objective (climate, biological environment, solar radiation, atmospheric properties, aging) and subjective (depending on the actions of the staff) factors. As a result of the joint influence of subjective and objective factors, the technical state of ammunition will either gradually or spin-free change, and after some time, depending on the conditions of storage, the values of indicators that determine the technical state of ammunition will reach the limit value, if not start in advance of special measures that reduce the harmful effects of these factors.
Calculation of the time of storage of biopires in dependence from temperature-time mode of storage in different conditions
Keywords: технічний стан боєприпасів; technical condition of ammunition