Вплив фактора форми заготовки на якість кування гаків - Колісник, Костянтин Дмитрович; Чухліб, Віталій Леонідович (Вінницький національний технічний університет, 2025)
У роботі досліджено вплив форми заготовки на якість кування гака за умов комбінування ковальських операцій осаджування та протягування. Застосування програмного забезпечення QForm для комп’ютерного моделювання дозволило проаналізувати деформаційну поведінку металу залежно від початкової геометрії заготовки. Встановлено, що фактор форми заготовки є важливим технологічним параметром, що визначає рівномірність розподілу деформації, напружень та загальну якість готового виробу. Найкращі результати отримано при застосуванні заготовки з фактором форми h/D=2, що сприяє зменшенню нерівномірності пластичної деформації і підвищенню якості кованих гаків. Отримані результати можуть бути корисними для вдосконалення процесів об’ємного гарячого кування деталей відповідального призначення. This study investigates the influence of the blank shape on the forging quality of a hook under combined forging operations, including upsetting and drawing. The use of QForm software for computer simulation enabled the analysis of the metal’s deformation behavior depending on the initial geometry of the blank. It was established that the blank shape factor is a significant technological parameter that determines the uniformity of deformation and stress distribution, as well as the overall quality of the final product. The best results were obtained with a blank shape factor ofh/D = 2, which contributes to reducing non-uniform plastic deformation and improving the quality of forged hooks. The results of this study may be useful for optimizing hot bulk forging processes for critical components.
The influence of blank shape factor on the forging quality of a hook
Keywords: фактор форми; осаджування; протягування; гаки; пластична деформація; shape factor; upsetting; drawing; hooks; plastic deformation