Особливості формування бюджетного потенціалу регіону: український досвід та зарубіжна практика - Кіквадзе, Д. А. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Формування бюджетногопотенціалу регіону є важливим аспектом регіонального розвитку, що визначає здатність місцевих органів влади забезпечувати фінансову стабільність та ефективне управління ресурсами. У даній статті розглядаються особливості формування бюджетного потенціалу на прикладі України, зокрема, аналізується вплив децентралізації, податкової політики та міжбюджетних трансфертів на фінансову спроможність регіонів. Поряд із цим, здійснюється порівняльний аналіз із зарубіжною практикою, включаючи досвід країн Європейського Союзу та інших розвинених країн.Розглядаються основні особливості цього процесу, включаючи вплив децентралізації, податкової політики, міжбюджетних трансфертів та інвестиційної активності. Проаналізовано, як ці чинники сприяють зміцненню або, навпаки, ослабленню бюджетного потенціалу регіонів. Окрема увага приділяється проблемам та викликам, з якими стикаються регіони в умовах сучасних економічних реалій України. На основі зарубіжного досвіду запропоновано рекомендації щодо оптимізації формування бюджетного потенціалу, що включають заходи з покращення адміністрування податків, підвищення фінансової автономії місцевих органів влади та стимулювання інвестицій. Building a region's fiscal capacity is an important aspect of regional development that determines the ability of local governments to ensure financial stability and efficient resource management. This article discusses the peculiarities of building the budgetary potential on the example of Ukraine, in particular, analyzes the impact of decentralization, tax policy and intergovernmental transfers on the financial capacity of regions. At the same time, a comparative analysis with foreign practice, including the experience of the European Union and other developed countries, is carried out. The main features of this process are considered, including the impact of decentralization, tax policy, intergovernmental transfers and investment activity. The author analyzes how these factors contribute to strengthening or, conversely, weakening the budgetary potential of the regions. Particular attention is paid to the problems and challenges faced by the regions in the current economic realities of Ukraine. Based on foreign experience, the author offers recommendations for optimizing the formation of budgetary potential, including measures to improve tax administration, increase the financial autonomy of local authorities and stimulate investment.
Peculiarities of forming the budgetary potential of the region: ukrainian experience and foreign practice
Keywords: зарубіжний досвід; бюджетний потенціал; децентралізація; податкова політика; міжбюджетні трансферти; інвестиції; місцеві бюджети; фінансова автономія; управління бюджетними ресурсами; budgetary potential; regional development; decentralization; ntergovernmental transfers; investments; local budgets