Ішемічна хвороба серця та її ускладнення - Бойко, Валерій Володимирович; Пономарьов, Володимир Іванович; Сочнєва, Анастасія Львівна; Кріцак, В. В.; Ткаченко, В. В.; Корж, П. І. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
На тлі значних успіхів медикаментозного лікування ішемічної хвороби серця (ІХС) та її ускладнень хірургічні методи не тільки не втратили свого значення, але почали ще ширше використовуватися в повсякденній клінічній практиці. Після широкого впровадження в клінічну практику коронарографії, що дозволяє провести точну діагностику уражень коронарних артерій, методи прямої реваскуляризації міокарда почали розвиватися надзвичайно широко. У деяких країнах число операцій прямої реваскуляризації міокарда досягає більше 600 на 1 млн населення. Всесвітня організація охорони здоров'я встановила, що потреба в таких операціях з урахуванням частоти смертності від ІХС повинна становити не менше 400 на 1 млн населення в рік. Сьогодні вже немає необхідності доводити ефективність хірургічного лікування ІХС методами прямої реваскуляризації міокарда. В даний час операції супроводжуються низькою смертністю (0,8-3,5 %), призводять до поліпшення якості життя, запобігають виникненню інфаркту міокарда, збільшують тривалість життя у багатьох важких хворих.
Keywords: методичні рекомендації; ішемічна хвороба серця; хвороби серця; стенокардія; інфаркт міокарда; гостра коронарна недостатність