Управління собою як чинник життєвого успіху - Романовський, Олександр Георгійович; Пономарьов, Олександр Семенович; Ніколає, Іліаш (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Розглянуто сенс і характерні особливості феномену управління «людиною» самою собою. Показано, як рівень розвитку цієї здатності впливає на ефективність професійної діяльності людини, а відтак і на досягнення нею свого життєвого успіху. Проаналізовано загальну структуру особистісного самоврядування. Теоретичні положення статті перевірені експериментальним визначенням рівня розвитку здатності студентів управляти собою. Порівняно ці характеристики майбутніх інженерів і гуманітаріїв. Доведено, що професійний вибір неістотно впливає на цю здатність, а вирішальними чинниками постають мотивація і розвиненість морально-вольових якостей.

Тhe meaning and characteristic features of the phenomenon of self-management are considered. It is shown how the level of development of this ability affects the effectiveness of a person's professional activity, and thus the achievement of his life success. The general structure of personal self-government is analyzed. The theoretical provisions of the article are tested by experimental determination of the level of development of students' ability to manage themselves. These characteristics of future engineers and humanities are compared. It is proved that professional choice does not significantly affect this ability, and the decisive factors are motivation and development of moral and volitional qualities.
Self management as a factor of life success
Keywords: домінантні чинники; мотивація; розвиток морально-вольових якостей; життєвий успіх; dominant factors; motivation; development of moral and volitional qualities; life success