Нариси з історії транспортування нафти, газу та нафтопродуктів - Орловський, Віталій Миколайович; Білецький, Володимир Стефанович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Стаття присвячена історії становлення засобів транспортування нафти, природного газу і нафтопродуктів. Нафта і природний газ є сировиною для хімічної галузі та паливно-енергетичного комплексу, тому їх доставка (транспорт) має важливе значення. Простеження і введення у науковий обіг основних подій, фактів, технічних та технологічних рішень, які визначили розвиток засобів транспортування нафти, природного газу і нафтопродуктів у ХVІІІ–ХХ ст. Літературний огляд, залучення архівних матеріалів, опис засобів транспортування нафти, природного газу і нафтопродуктів. Простежено послідовність подій, які розкривають технологічний та технічний розвиток засобів транспортування нафти, природного газу і нафтопродуктів. Введення у науковий обіг основних подій, фактів, технічних та технологічних рішень, які визначили розвиток засобів транспортування нафти, природного газу і нафтопродуктів у ХVІІІ – ХХ ст. Транспортування нафти, природного газу і нафтопродуктів проводиться з метою їх доставка споживачам у різних частинах країни та світу від районів видобування. Тому засоби їх транспортування є важливими для життя кожної держави.

The article is devoted to the history of the formation of means of transportation of oil, natural gas and petroleum products. Oil and natural gas are raw materials for the chemical industry and the fuel and energy complex, therefore their delivery (transport) is of great importance. Tracing and introducing into scientific circulation the main events, facts, technical and technological solutions that determined the development of means of transporting oil, natural gas and petroleum products in the 18th–20th centuries. Literature review, use of archival materials, description of means of transporting oil, natural gas and petroleum products. The sequence of events that reveal the technological and technical development of means of transporting oil, natural gas, and petroleum products has been traced. Introduction into scientific circulation of the main events, facts, technical and technological solutions that determined the development of means of transporting oil, natural gas and petroleum products in the 18th - 20th centuries. The transportation of oil, natural gas and petroleum products is carried out with the aim of delivering them to consumers in different parts of the country and the world from the areas of extraction. Therefore, the means of their transportation are important for the life of every state.
Essays on the history of oil, gas and petroleum products transportation
Keywords: трубопровідний транспорт нафтопродуктів; залізничний транспорт нафтопродуктів; водний транспорт нафтопродуктів; танкери; pipeline transport of petroleum products; railway transport of petroleum products; water transport of petroleum products; tanker