Педагогічні умови професійної підготовки майбутніх магістрів фізичної культури та спорту до організації оздоровчих та спортивних заходів - Євтифієв, Андрій Сергійович (Видавнича група "Наукові перспективи", 2025)
Фізична культура та спорт – галузь, специфікою якої є організація та проведення різноманітних оздоровчих та спортивних заходів. Такі заходи виступають потужною складовою забезпечення виконання важливих соціально-культурних завдань у житті сучасного суспільства. У той же час у закладах вищої освіти приділяється недостатня увага удосконаленню підготовки майбутніх магістрів фізичної культури та спорту до такої організації і ця проблема з систематичної точки зору не була предметом спеціальних досліджень. Мета статті – обґрунтування та розробка педагогічних умов професійної підготовки майбутніх магістрів фізичної культури та спорту до організації оздоровчих та спортивних заходів. Розроблено та обґрунтовано педагогічні умови професійної підготовки майбутніх магістрів фізичної культури і спорту до організації оздоровчих та спортивних заходів: мотивація студентів до реалізації соціально-культурних та суспільно-корисних завдань у процесі організації оздоровчих та спортивних заходів, пов’язаних зокрема із забезпеченням рухової активності людей, їх гармонійного розвитку та ведення ними здорового способу життя; поступове набуття практичних знань, умінь та здатностей для ефективної організації спортивних та оздоровчих заходів шляхом посилення інтерактивної взаємодії студентів у освітньому процесі; застосування методу проєкту з метою розвитку інтеграційних, творчих здатностей студентів до організації спортивних та оздоровчих заходів. Реалізація педагогічних умов у освітньому процесі передбачала застосування таких методів навчання: бесіда, дискусія, метод проєкту, метод моделювання, мозковий штурм, презентації, аналітичні та рефлексивні вправи, рольові та ділові ігри, кейс-метод. Перспективи подальших досліджень полягають у експериментальній перевірці ефективності розроблених педагогічних умов професійної підготовки майбутніх магістрів фізичної культури і спорту до організації оздоровчих та спортивних заходів. Physical culture and sports is a branch whose specifics are the organization and conduct of various health and sports events. At the same time, in higher education institutions, insufficient attention is paid to improving the preparation of future masters of physical culture and sports for such an organization, and this problem from a systematic point of view has not been the subject of special Research. The purpose of the article is to substantiate and develop pedagogical conditions for the professional training of future masters of physical culture and sports for the organization of health and sports events. The pedagogical conditions for the professional training of future masters of physical culture and sports for the organization of health and sports events have been developed and substantiated: motivation of students to implement socio-cultural and socially useful tasks in the process of organizing health and sports events, related, in particular, to ensuring the physical activity of people, their harmonious development and leading a healthy lifestyle; gradual acquisition of practical knowledge, skills and abilities for the effective organization of sports and health events by strengthening the interactive interaction of students in the educational process; application of the project method in order to develop students' integrative, creative abilities to organize sports and health events. The implementation of pedagogical conditions in the educational process involved the use of the following teaching methods: conversation, discussion, project method, modeling method, brainstorming, presentations, analytical and reflective exercises, role-playing and business games, case method. Prospects for further research are experimental verification of the effectiveness of the developed pedagogical conditions for the professional training of future masters of physical culture and sports for the organization of health and sports events.
Pedagogical conditions of professional training of future masters of physical culture and sports for the organization of health and sports events
Keywords: майбутні фахівці фізичної культури та спорту; майбутні магістри; професійна підготовка; педагогічні умови; підготовка до організації оздоровчих та спортивних заходів; готовність; future specialists in physical culture and sports; future masters; professional training; pedagogical conditions; preparation for the organization of health and sports events; readiness