Забезпечення точності при обробці об'єктів важкого машинобудування портативними верстатами - Яковенко, Ігор Едуардович; Пермяков, Олександр Анатолійович; Басова, Євгенія Володимирівна; Котляр, Олексій Віталійович; Руденко, Олексій Олексійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Проаналізовано основні компонувальні особливості портативних верстатів відносно до стаціонарних верстатів різних груп. Встановлено перспективи та ринкові тенденції, які вказують на поступове зростання використання обладнання даного класу при вирішенні завдань ремонту та модернізації різних об'єктів важкого та енергетичного машинобудування, а також у звичайному машинобудівному виробництві. Встановлено основні причини, що впливають на точність формоутворення поверхні при обробці портативними верстатами як з боку компонувальної структури обладнання, так і з боку технологічних параметрів процесу формоутворення. Розглянуто питання взаємозв'язку компонувальних рішень зі схемою базування портативного верстата на об'єкті обробки та кінематичною схемою формоутворення. На підставі цього взаємозв'язку встановлено та проаналізовано фактори, що впливають на точність формоутворення, що стало основою запропонованого методу управління точністю на ранніх етапах створення портативних верстатів, а саме за рахунок використання агрегатномодульного принципу компонування обладнання на етапі проєктування портативних верстатів. На підставі проведених досліджень запропоновано методику проєктування портативних верстатів, що забезпечує управління точністю обробки, компонування яких засноване на агрегатно-модульному принципі з використанням паспортизації технологічних модулів.

The main layout features of portable machines with stationary machines of various groups are analyzed. The prospects and market trends for the growth in this class's equipment use in solving the problems of repair and modernization of various objects of heavy and power engineering, as well as in conventional engineering production, have been established. The main reasons that affect the accuracy of surface shaping during processing by portable machines are established, both from the side of the layout structure of the equipment and from the technological parameters of the shaping process. The issues of the relationship of layout solutions with basing a portable machine on the processing object and the kinematic scheme of shaping are considered. Based on this relationship, the factors affecting the accuracy of shaping were established and analyzed, which formed the basis of the proposed method for controlling accuracy at the early stages of creating portable machines, namely through the use of an aggregate-modular principle of equipment layout at the design stage of portable machines. This approach emphasizes the compliance of the proposed methodology with three modern concepts for the development of industrial production, namely, the widespread use of mechatronic systems, product lifecycle management through CALS technologies, and an integrated approach to creating technological systems through information technologies that form the basis of Industry 4.0. Based on the conducted research, a method for designing portable machine tools is proposed that provides control over the accuracy of processing, the layout of which is based on the aggregate-modular principle using the certification of technological modules.
Ensuring of accuracy during processing of heavy machinery objects with portable machines
Keywords: механічна обробка; портативні верстати; компонування; агрегатно-модульний принцип; проєктування; точність; mechanical processing; portable machine tools; layout; aggregate-modular principle; design; accuracy