Вплив програм міжнародної технічної допомоги на розвиток міжнародної конкурентоспроможності високотехнологічних кластерів - Данько, Тарас Володимирович; Луценко, Ангеліна Олександрівна (НТУ "ХПІ", 2015)
У статті досліджується ефективність програм міжнародної технічної допомоги для розвитку міжнародної конкурентоздатності високотехнологічних кластерів. Проаналізовано вибірку п’ятдесяти високотехнологічних кластерів Європейського Союзу та здійснено оцінку залучення і використання міжнародної технічної допомоги даними кластерами, а також визначено вплив програм міжнародної технічної допомоги на міжнародну конкурентоздатність високотехнологічних кластерів. Зроблено висновок про те, що використання програм міжнародної технічної допомоги робить значний вклад в розвиток конкурентоспроможності кластерів, даючи змогу всім його учасникам спиратись на міжнародний досвід та грантову підтримку під час реалізації тих чи інших проектів.

The article deals with the effectiveness of the international technical assistance for the development of international competitiveness of high-technology clusters. A sample of fifty high-technology EU clusters was analyzed and the estimation of international technic al assistance attraction and use by these clusters were examined, also the influence of international technical assistance programs on the international competitiveness of high-tech clusters was studied. It is concluded that the use of international technical assistance programs makes a significant contribution to the development of clusters’ competitiveness by allowing all clusters’ participants to rely on international experience and grant support in the implementation of certain projects.
Impact of technical assistance on the development of high tech clusters’ international competitiveness
Keywords: ефективність; донор; бенефіціар; МТД; international technical assistance; donor; beneficiary