Основи розробки та експлуатації вуглеводнів за інноваційними моделями нафтогазових технологій дослідження - Калач, Денис Віталійович; Михайловська, Олена Волоимірівна; Бухкало, Світлана Іванівна; Агейчева, Олександра Олександрівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У матеріалах статті розглянуті приклади з огляду сучасних технологій дослідження можливостей захисту навколишнього середовища інтегрованих процесів сталого розвитку розробки та експлуатації вуглеводнів за інноваційними моделями нафтогазових технологій. Розглянуто сучасні методи очищення води від нафтопродуктів та визначено основні тенденції зміни конкретного родовища за час видобування продукції. Здійснено аналіз алгоритмів експериментального використання установки магнітної сепарації для очищення пластових вод від нафтопродуктів. Удосконалено схему та надано рекомендації щодо очищення пластових вод від нафтопродуктів експериментального родовища. Проведено обґрунтування за алгоритмами ефективності запроектованих технологічних і технічних рішень. Обґрунтовано, що хімічний склад нафти пластових вод у різних районах різний, що обумовлено їхнім формуванням в природному середовищі. Аналіз даних як екологічну складову проводили з урахуванням покрокових алгоритмів дії відповідно до розробленої нормативно-технічної документації. The materials of the article consider examples from a review of modern technologies for studying the possibilities ofenvironmental protection of integrated processes of sustainable development of hydrocarbon development andexploitation by innovative models of oil and gas technologies. Innovative research takes into account known factors ofpollution by petroleum products and oil industry wastewater, which affects the humus state, acid-base balance, contentof mobile forms of nitrogen and phosphorus, enzymatic activity and chemical composition of water extract of soil, saltcomposition of groundwater in the territory of a particular production. The chemical composition of oil formationwaters in different areas is different, which is due to their formation in the natural environment. Due to corrosion ofpipelines, violation of technology and terms of operation, about three bursts of oil pipelines and water pipelines offormation water occur during the year. The average volume of oil and brine discharges per burst is approximately5m3. Data analysis in geology as an environmental component was carried out taking into account step-by-step actionalgorithms in accordance with the developed regulatory and technical documentation.
Foundations of hydrocarbon development and exploitation by innovative models of oil and gas technologies research
Keywords: геохімія нафти; геохімія газу; очищення пластової води; нафтопродукти; родовища вуглеводнів; аналіз даних; geochemistry of oil; geochemistry of gas; formation water purification; petroleum products; hydrocarbon deposits; geological data